Един от актуалните проблеми на умните домове е възможността да се следи в реално време консумацията на енергия на всеки уред, независимо колко малък е той. Тази възможност би помогнала за прецизна оптимизация на енергийната ефективност.

Досега единствената технология, която позволяваше такъв контрол, бе или индивидуална за всеки уред или бе “оплетена” в инсталация от множество кабели. Вие може да си вземете умен хладилник или да включите телевизира си в умен щепсел, който да наблюдава консумацията, но това беше всичко. Пълната система за наблюдение и контрол на домашната енергия не съществуваше освен като идея. Това обаче е на път да се промени.

Екип от MIT, воден от Професор Стивън Лийб, е създал система, която може да каже с изключителна точност колко точно енергия консумира всеки уред във вашия дом. И, което е изключително интересно, тази система е евтина и и зключително лесна за инсталиране.

Изгражда се от сензор с размерите на пощенска марка, който се поставя на входа за електричеството на дома и се контролира от софтуер, който следи и анализира пиковете и моделите в напрежението, за да идентифицира потреблението на всеки индивидуален уред, както, и разбира се, да отчете точната му консумация. MIT News твърди, че софтуерът може да различи всяка лампа, мотор или друг електрически консуматор в дома и да даде точните им моменти на включване и изключване.

Едно изключително предимство на системата е, че запазва информацията поверителна и в рамките на дома. По време на тестовете системата е демонстрирала значителни икономии на енергия и разходи като дори е подобрила сигурността на дома, като е засекла волтова аномалия, която е била причинена от дефектно окабеляване, с изтичащо електричество към медни водопроводни тръби в дома.