Настръхналата кожа е характерна реакция на тялото ни към студа. Тя обаче може и да доказва кога някой лъже, сочи изследване, цитирано от британския вестник „Телеграф“.

Изследователите установяват, че повечето хора не могат да контролират тази своя реакция, която от своя страна е „силен показател за техните истински чувства“. Според тях естественият защитен механизъм на тялото срещу студа би могъл да функционира и като „детектор на лъжата“ по отношение на емоционалните реакции.

Оказва се, че настръхналата кожа често се появява и вследствие на „емоционална кулминация“, предизвикана от „разтърсващо“ събитие или „забележителните“ действия на някого. Тя показва техния страх, изненада или възхищение.

В края на краищата един човек може да излъже за своите чувства и мисли. Настръхналата кожа обаче не може да се подправи, заключват изследователите. 

„Настръхналата кожа е изключително социална по природа – коментира проф. Ричард Смит от Университета на Кентъки. – Тя може да е директен ефект (вследствие на това че сте станали свидетели на даден талант или изпълнение) или индиректен (например чули сте музика, изпълнена от някого). Ако нечие страхотно изпълнение накара кожата ви да настръхнете, няма по-добър начин да покажете своето възхищение и одобрение, като му кажете. 

Според проф. Смит настръхналата кожа може да се използва и като своеобразен детектор на лъжата. Така че следващият път, когато някой ви каже, че вашето изпълнение не струва нищо, а същевременно кожата му е настръхнала, значи със сигурност ви лъже.