Шефът на Tesla и SpaceX Илон Мъск смята, че базираната в Лондон компания DeepMind е водещ повод за безпокойство що се отнася до развитието на изкуствени интелект, пише Си Ен Би Си.

Google придоби DeepMind през 2014 г. срещу 600 млн. долара. Изследователска лаборатория за изкуствен интелект(ИИ), ръководена от Демис Хасабис, е известна предимно с това, че разработва системи, които побеждават хора в най-различни игри, включително Го и Шах

„Самата същност на изкуствения интелект, който създават там, е такава, че той смазва всички хора във всяка една игра“, казва Мъск в интервю за „Ню Йорк таймс“, като добавя, че това на практика е основният сюжет на филма от 1983 г. „Военни игри“ (War Games).

Това не е първият случай, в който Мъск отправя предупреждение, че развитието на изкуствения интелект представлява заплаха за човечеството.

Милиардерът, който спечели доста дивиденти от ранната си инвестиция в DeepMind, казва пред „Ню Йорк таймс“, че от работата си по ИИ в Tesla е научил „че вървим към ситуация, в която изкуственият интелект ще бъде много по-умен от хората“. Той вярва, че тази граница ще бъде премината в рамките на следващите 5 г. „Това не означава, че след 5 години всичко ще отиде по дяволите. Просто ситуацията ще стане нестабилна и странна“, обяснява Мъск.

През 2015 години той съосновава изследователската лаборатория за изкуствен интелект OpenAI в Сан Франциско. От OpenAI казват, че тяхната мисия е да гарантират, че развитието на ИИ ще облагодетелства цялото човечество, През февруари 2018 г. Мъск напуска борда на директорите на компания, но той продължава да я съветва и до днес.

Източник: Мениджър Нюз