Хапче, вибриращо и облекчаващо запека или сензор, който може да бъде проследен в червата - медицинските изследователи в последно време се обръщат към нови решения под формата на миниатюрни роботи за поглъщане, способни да подобрят лечението или диагностиката на стомашно-чревни нарушения.

"Това е много бързо развиваща се област", казва Саранш Шарма от Калифорнийския технологичен институт (Caltech), който е сред разработчиците на диагностичния сензор за поглъщане и съавтор на изследването. 

По данни на американските здравни власти около 16 от всеки 100 възрастни в САЩ страдат от симптоми на запек, а при хората над 60-годишна възраст броят им се удвоява.

Изследователи от Калифорнийския технологичен институт, съвместно с колеги от Масачузетския технологичен институт, са разработили сензора за поглъщане, който може да бъде наблюдаван, докато пътува през храносмилателната система.

Устройството с дължина 20 милиметра и диаметър 8 милиметра може да помогне на лекарите да диагностицират нарушения на стомашно-чревната подвижност, които пречат на храната да се движи нормално през храносмилателния тракт, пише БТА. Благодарение на него може по-лесно да се установи коя част от храносмилателната система е причина за бавното движение на червата, отколкото чрез посещение в болница за рентгенова снимка или колоноскопия. 

"Ако можете да се прегледа здравето на червата с помощта на подобен миниатюрен робот, това ще бъде от голяма полза за гастроентеролозите, които трябва да правят много инвазивни тестове", казва Шарма. "По този начин те ще получат много важна информация за диагнозата и потенциалното лечение", допълва той.
       
Устройството се състои от хапче и от намотка, разположена извън тялото, която излъчва електромагнитно поле. Данните от хапчето се предават на компютър или телефон чрез блутут. Това позволява да се определи точното му местонахождение. Изследователите в крайна сметка си представят, че намотката може да бъде поставена в якето на пациента или дори в задната част на тоалетната му чиния. 
       
Сензорът е тестван върху прасета, чиято анатомия е подобна на човешката. Според Саранш Шарма клинични изпитания върху хора могат да бъдат направени след "няколко години". 
    
Настоящото изследване е свидетелство за нарастващия интерес към ролята, която роботите могат да играят в здравеопазването, отбелязва Шарма. 

Докато сензорът за поглъщане все още е в процес на разработка, американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата (FDA) вече одобри друго хапче за хора с хроничен запек, които не се чувстват по-добре след едномесечен прием на слабителни.

Хапчето, наречено Vibrant, е разработено от израелска компания. Неговото движение не може да бъде проследено, но то има уникална функция: вибрира вътре в дебелото черво и облекчава запека. В клинично изпитание, обхванало 300 души, участниците, които са го приемали, са се изхождали значително по-често от тези на плацебо.

Според производителя след като попадне на точното място, капсулата генерира леки вибрации, които стимулират дебелото черво и увеличават броя и честотата на изхожданията. Вибриращото хапче, предназначено да се приема веднъж дневно, се отделя с изпражненията. 

Изследването е публикувано в Nature Electronics.