Унгарски учени установиха, че кучетата могат да се привързват и към роботи, стига да получават от тях храна.

Изследователски екип от Унгарската академия на науките и специалисти от университета "Йотвьош Лоранд" в Будапеща изследвали 29 кучета, които започнали да изпълняват заповеди на примитивен робот, чиито действия наподобявали човешко поведение.

Когато опитното животно влизало в стаята, примитивната ръка на робота посочвала в коя от двете кофи имало скрита храна, но кучетата трудно разбирали жеста. Когато обаче роботът проявявал "социално поведение към тях" преди експеримента, те по-лесно намирали храната. Под "приятелско отношение" учените имали предвид машината да назове кучето с името му. 

Кучетата прекарвали и повече време с робота, ако преди това се били сприятелили при предишни опити.

Роботът, с който били проведени експериментите, приличал на уред за фитнес, оборудван с две "ръце", завършващи с бели ръкавици. Когато той се държал "асоциално" и бипкал с клаксона си, той отпъждал кучетата. Но когато на монитора се появявало човешко лице или стопанинът на животното се здрависвал с него и си говорел свойски, тези "социални" елементи карали четириногите да схващат по-бързо и да се привързват към устройството.