В последно време все по-често за източване на парите ни се използват устройствата за кражба от безконтактна банкова карта. Ставаме лесни мишени покрай празничното пазаруване в големите търговски верити и молове. Развитието на технологиите дава шанс за нови изобретения, съобщава БНТ.

„Тези устройства - това са едни мобилни ПОС-терминали, които работят със сим карта, евентуално сим карта за ползване на интернет, задължително. Това е задължително за да може информацията от картата да бъде изпратена, сумата, в определена сметка, за да се получи транзакцията. С батерия, заредени са, на около 15-20 см могат да прихванат сигнал, който е на банкова карта. Почти всички карти в България вече са с безконтактно плащане, с такава опция и тя не може да бъде изключена или елиминирана”, казва експертът Надя Петрова.

Устройствата са лесно достъпни. Най-често се поръчват през китайски сайтове, а цената им варира между 300 и 800 долара. Компаниите за картови разплащания твърдят, че при тях почти не са регистрирани подобни злоупотреби. Според тях потребителите могат да се защитят най-лесно като държат картите си една до друга в портфейла. От безконтактните карти може да се откраднат най-много 25 лева. Банкомата, обаче остава основен източник за припечелване на по-големи суми от родните бандити.

„Първо задължително се скимира областта на устата. Това е мястото, където се поставя картата, в много случаи искам да кажа, че в последно време, в тази част, тук в дясно, се пробиват едни миниатюрни отвори и посредством нещо като отвертка, тънко, се повдига шътера, при който вътре се вкарва скимера, който не се вижда външно по никакъв начин”, коментира Петрова.

Въпреки присъствието на скимера, който сканира данните от банковата карта чрез магнитната лента, крадците ще се нуждаят и от поставена камера, за да бъде взет ПИН-кода, без който източването не би могло да се осъществи.