„Тя е красива!“. Това са първите думи, които 12-годишният Кристофър изрича, след като вижда своята майка ясно за първи път. Моментът е магичен и за двамата, но пътят до него не е лек.

Всичко започва, когато лекарите казват на Маркита Хакли, че синът ѝ няма да вижда нормално света около себе си. Крис е роден с рядко нелечимо заболяване, известно като хипоплазия на очния нерв. Това означава, че ако иска да „види“ нещо, той трябва да се приближи поне на 15 см от него и да завърти главата си настрани. Разбира се, дори и тогава картината е непълна и неясна. На практика детето е сляпо.

Трудностите съпътстват Крис навсякъде. Но духът му остава несломим и през април 2016 г.  той успява – напук на всички прогнози – да осъществи поне една от своите мечти.

Момчето вижда своята майка

благодарение на технологията, наречена eSight. Това са очила, дошли сякаш от бъдещето. Те разполагат с малка и високоскоростна камера, която снима всичко, към което потребителят е обърнал поглед. Впоследствие видеото се обработва от мощен процесор и написан специално за целта софтуер.

Крайният резултат се изобразява върху два органични светодиодни екрана, допълнени от стъкла с диоптър в зависимост от очния проблем. Потребителят може да регулира контраста, яркостта и цветовете на картината като при стандартен телевизор. С тази разлика, че всичко се случва на сантиметър от очите му. 

eSight разполагат дори с 14-кратно увеличение на образа - сякаш са персонален високотехнологичен бинокъл. Нещо повече, те могат да се адаптират към всякакви ситуации. В реално време и без никакво забавяне. Няма значение дали става дума за четене или разходка в парка. "Потребителят може да ги вземе навсякъде със себе си и да се възползва от техните преимущества“, коментират авторите на тази технология.

Уви, очилата все още не са по джоба на всеки.

Един чифт струва цели 15 хил. долара. Съдбата на Крис обаче трогва света и даренията започват да валят. За отрицателно време майка му събира внушителната сума от 25 241 долара през сайта YouCaring.com и така успява да купи за сина си eSight. Останалата част от сумата заделя във влог, благодарение на който един ден Крис ще се запише да учи в колеж.

Gallery
Ето как изглеждат eSight