За някои очилата са елегантен аксесоар, а за други – причина за понижено самочувствие. Но привидният недостатък на носенето им може да се превърне в истинско предимство при търсенето на партньор. Според резултатите от проучване на eDarling (онлайн агетция за запознанства) и Mister Spex (онлайн търговецът на очила) очилатите дами и господа имат по-добри шансове за флирт и по-големи изгледи за срещи от останалите. Само 4% от от участниците заявили, че откакто носят очила, ги канят по-рядко на срещи. Освен това анкетираните били запитани какви качества приписват на очилатите.

Мъжете възприемали жените с очила най-вече като привлекателни (57%). Следвали качества като модерни (43%) и секси (32%). Жените на свой ред определяли мъжете с очила на първо място като модерни (55%), следвани от привлекателни (42%), интелектуални (39%) и успели (32%). За 82% от запитаните темата очила била несъществена за първо впечатление – те оценявали потенциалния си обект за флирт напълно независимо от очилата. Това се отнасяло за необвързани индивиди както със, така и без цайси. Равносметката: почти всеки пети мъж (18%) намирал профилната снимка на жените в платформите за запознанства за особено привлекателна, докато при жените процентите били само 9. За уточнение: В анкетата участвали 1096 членове на eDarling и клиенти на Mister-Spex от Германия, Австрия и Швейцария.

Най-вече през пролетта и лятото срещите на открито са предпочитани. Който обаче иска да повиши шансовете си, по-добре да се въздържа от слънчеви очила. За 61% от анкетираните те били забранен аксесоар, понеже биха искали да гледат потенциалния си партньор(ка) в очите. Една четвърт одобрявали тъмните очила единствено при ослепителна слънчева светлина, а само 11% нямали проблем с тях. За по-сигурно определете си следващата среща на сенчесто място!

След сполучливото запознанство идва ред на влюбването – с пеперуди в стомаха и несмущавана интимност. В този случай дори онези, които не се разделяли с очилата си, били готови да ги свелят по време на гушкане и секс – това заявили 90% от анкетираните. А половината от всички необвързани намирали, че очилата пречат дори при целуване.