Група китайски учени са открили нов свръхпроводников материал, който става активен при относително високи температури, отбелязвайки пробив в търсенето на по-лесно достъпни свръхпроводници, съобщава Синхуа.

Свръхпроводимите материали се отличават с различни полезни свойства, включително нулево електрическо съпротивление, което означава, че позволяват свободно преминаване на електрически ток без загуби по трасето. За целта материалите се охлаждат под определена много ниска температура, наречена температура на прехода - обикновено под минус 230 градуса по Целзий, пише БТА. В изследването, публикувано в научното списание „Нейчър“, учените наблюдават максимална температура на прехода от минус 193 градуса по Целзий под високо налягане в единични кристали на материал с химична формула La3Ni2O7.

Ван Мън от университета „Сун Ят-сън“ в Гуанчжоу обясни, че новият материал е никелат (съединение, съдържащо никел) и представлява второто неконвенционално семейство свръхпроводници, което може да се похвали с температури на преход над минус 196 градуса по Целзий, след като през 1986 г. бяха открити купрати (съдържащи мед) с високи температури на преход.

Както купратите, така и никелатните свръхпроводници стават свръхпроводими в температурен диапазон, в който азотът е в течно състояние. Течният азот, като охладител на свръхпроводниците, може да се произвежда на ниска цена, като по този начин позволява използването на такива свръхпроводници в повече сценарии.

Въпреки че високотемпературната свръхпроводимост в купратите е известна от три десетилетия, основният механизъм остава загадка, според статията. Новото откритие предлага допълнителни пътища за бъдещи изследвания, които биха позволили на учените да разгадаят тази загадка, което би имало големи последици за технологиите.

„Електронната структура и магнетизмът на никелатите са напълно различни от тези на купратите. Това може да позволи на учените да разгадаят механизма на високотемпературната свръхпроводимост чрез сравнителни изследвания“, каза Ван.

След като механизмът бъде разбран по-пълно, компютри и технологиите за изкуствен интелект могат да бъдат използвани за проектиране и синтез на нови свръхпроводими материали, които имат високи температури на преход и са по-лесно приложими, добави Ван.