Как са създадени първите банкомати

22 юли 2018 г., 12:12
998

Melpomene / Shutterstock

Идеята за машина, която позволява извършването на банкови операции без касиер, възниква още през 1939 година.

Тогава американският изобретател от арменски произход Лутър Джордж Симиян регистрира 20 патента, свързани с устройството, и въпреки че идеята е посрещната със скептицизъм, успява да ръководството на City Bank of New York (известна днес като Citibank) да изпробва изобретението му. След шест месеца банката уведомява изобретателя, че клиентите не прояват интерес.

Симиян признава изобретението си за провал.

„Изглежда единствените хора, които го използваха, бяха проститутки и комарджии, които не искат да се разправят с касиерите лице в лице”, пише той по-късно.

Трябвало да минат около 30 години, преди някой да се върне към идеята. Първият банкомат, работещ денонощно, се появява в края на юни 1967 г. в клон на банка „Barclays” в северен Лондон. Неговият създател, Джон Шепърд-Барон, стигнал до идеята, когато един ден останал без пари и отишъл до банката, но тя била затворена. Неговото устройство работело с хартиени ваучери, получавани предварително на касата на банката. Шепърд-Барон така и не патентовал откритието си, но то бързо набрало популярност - през 1968 г. в САЩ  бил създаден първият банкомат от съвременен тип.

Ключови думи:
Коментари