Купихте си хубава студена биричка в метална кутийка от магазина до вас. Сядате на компютъра след дългия работен ден, но осъзнавате, че нещо не е наред. Рутерът ви не хвърля достатъчно силен сигнал към джаджите ви. Вярвате или не - отговорът на проблемите се крие именно в кена в ръцете ви. Изпийте го бързо, защото чрез него само след броени минути ще увеличите сигнала на вашата Wi-Fi антена.

Идеята зад това интересно приложение е, че рутерите разпръскват сигнал във всички посоки, голяма част от който реално се губи, тъй като се разсейва далеч извън пределите на вашия дом. Освен това дебелите стени често пречат на ефективното разпръскване на сигнала до всички кътчета на дома. Затова нека не губим време и да концентрираме сигнала там, където наистина е необходим.

За целта ви е необходима една стандартна кутийка от бира или безалкохолна напитка заедно с ножичка и тънък остър нож, например макетно ножче. Най-напред изплакнете добре кутийката и я подсушете. Сега отрежете дъното – на около половин сантиметър височина. След това трябва да разрежете и горната част на кутийката, но не цялата. Режете по обиколката,  като оставите два-три сантиметра там, където е дупката, от която се пие.

Завъртете кутийката и я срежете по височина, точно от срещуположната страна спрямо онази част, която остана закрепена към „капака“. Следващата стъпка е да разтворите металния корпус, като  внимавате да не се порежете. Ще получите нещо като ветрило, което трябва да закрепите върху рутера си, промушвайки антената му през отвора за пиене. За по-голяма стабилност може да използвате пластилиново лепило или друг метод за закрепване на ново направената антена.

За да фокусирате сигнала от вашия рутер, трябва само да завъртите металната антена така, че тя да затваря всички други посоки с изключени на тази, в която искате да отива сигналът. Тестовете показват, че на разстояние от 20 метра в един апартамент сигналът на лаптоп и смартфон се увеличава от 2 на 4 чертички. Едно определено нелошо постижение в домашни условия, при това само с помощта на кен.

Трябва да знаете, че за това упражнение ви е необходима само една бира, но ако искате да се поздравите с успеха, нищо не пречи да изпиете и още една след това.