Отдавна не можем да си представим ежедневието си без хладилници. Но сещате ли се достатъчно често, че хладилникът също има нужда от почистване? И знаете ли как да го направите бързо, лесно и ефективно? Ето няколко съвета за почистване на хладилници, които ще Ви помогнат да поддържате в своя перфектна хигиена.

Почистване на чекмеджетата и рафтовете

При почти всички модели хладилници вътрешните елементи се вадят изцяло. Така че изпразнете хладилника и извадете рафтовете, решетките и чекмеджетата и от корпуса, и от вратичката. Измийте ги с гореща вода и препарат за съдове.

Упоритите петна от храна изискват специално внимание. Първо ги покрийте с кърпа, напоена с гореща вода, а след това ги изтрийте с неабразивен препарат. Ако са мазни, използвайте обезмаслител. Обърнете внимание на долната част на решетките – по тях се натрупват замърсявания, което обикновено не се виждат.

Бъдете изключително внимателни със стъклените рафтове. Оставете ги да се затоплят до стайна температура, преди да започнете да ги миете с гореща вода. В противен случай рискувате стъклото да се спука заради голямата температурна разлика.

Почистване на вътрешността на хладилника

Стените на хладилника, както и неподвижните рафтове, са особено претенциозни за измиване. Не е добра идея в този случай да използвате химични препарати, тъй като ароматът и веществата им могат да се пренесат върху храната, която след това ще поставите вътре.

За бързо, лесно и безопасно измиване на хладилника препоръчваме сода за хляб (сода бикарбонат). Направете паста от 1 част сода и 7 части вода. Натопете кърпа в препарата и мийте вътрешността винаги от горе надолу, за да не падат капки върху вече почистените повърхности. За тесните улеи и чупки използвайте четка за зъби или клечки за уши. Накрая подсушете с чиста кърпа.

Премахване на миризми от хладилника

Хладилникът е идеална среда за развитие на миризми. За щастие, и тук можете да се справите без агресивни почистващи препарати.

След като измиете и подсушите вътрешността, можете да „дезодорирате” хладилника, като поставите на най-долния рафт малък отворен съд, пълен със сода за хляб. Той ще поеме миризмите. Може да го махнете след няколко часа или да го оставите там, за да предотвратява евентуална нова поява на неприятни аромати. Във втория случай сменяйте содата на няколко седмици.

Почистване на уплътненията

Гуменото уплътнение на вратата трябва да се почиства редовно и добре, за да може да прилепва плътно и да осигурява енергоефективна работа на хладилника. Гумата е капризен материал, който бързо се уврежда от замърсявания – става нееластичен, сцепва се или се къса.

За да го измиете, използвайте топла вода и препарат за съдове. Ако откриете плесен, каквато често се развива във вътрешността на гънките, използвайте специализиран препарат с натриев хипохлорид (белина). Изплакнете и подсушете добре. Накрая можете да намажете с тънък слой вазелин, за да предпазите гумата от изсушаване и напукване.

Почистване отвън

Разбира се, външността на хладилника също изисква перфектна хигиена. Тук е достатъчно да измиете с универсален почистващ препарат и кърпа. Хладилниците от неръждаема стомана изискват малко повече внимание, тъй като по тях остават видими отпечатъци от пръсти. Първо забършете с влажна микрофибърна кърпа, а след това – със суха. Ако петната са по-упорити, опитайте да ги премахнете с няколко капки спирт и мека кърпа.