Италиански инженери изобретиха респиратор, който да помага в борбата с коронавируса, като принтираха клапани с помощта на 3D принтери и модифицираха водолазни маски, така че да изпълняват ролята на обдишватели, пише UniLad.

Докато болници по цял свят се задъхват в битката с пандемията и недостига на апаратура за интензивно лечение на пациенти в тежко състояние заради коронавируса, двама италиански инженери са намерили гениално решение.

Кристиан Фракаси и Алесандро Ромаоли работят в новооткрита консултантска фирма за инженеринг в Бреша – италиански град, който е под карантина през последните две седмици.

Двамата изобретатели чули, че персоналът на болницата в града им изпитва остър недостиг на клапани за кислород и макар да нямали никакъв опит в това, решили, че искат да помогнат.

Те посетили болницата, за да видят въпросните клапани, които свързват пациента с дихателен апарат.

“Върнахме се в нашия офис и веднага започнахме работа. Първите ни няколко опита не успяха, но в крайна сметка направихме четири копия на прототипа на малка 3D печатаща машина, която имаме в офиса си”, разказаха двамата изобретатели.

“Въпреки че клапанът може да изглежда като обикновено парче пластмаса, той е доста сложен; дупката, която пропуска кислорода, е по-малка от един милиметър в диаметър. Ден след това се върнахме в болницата и дадохме нашите клапани на един от лекарите, който се зае да ги изследва. Оказа се, че работят и той поиска още 100 бройки.”

 Фракаси и Ромаоли напомнят обаче, че въпреки радостта от новото изобретение, не бива да се забравя, че различните вентилатори имат различни изисквания към клапаните.

Така двамата стигнали до идеята да модифицират водолазна маска в обдишвател за болниците, които се нуждаят от допълнително оборудване. Тази маска е вече на пазара, след като бе успешно изпробвана на пациент в нужда.

„Не искламе да се хвалим”, споделят двамата италианци, „а да покажем различни възможности в момент, в който хората се нуждаят… все още има много начини сами да помогнете на околните.”

Източник: Gospodari