Гражданите на Шанхай, преминаващи през източния квартал Хуанпу по-рано този месец, може да са се натъкнали на много необичайна гледка – „ходеща“ сграда.

85-годишното основно училище „Лагена“ бе повдигнато от земята с помощта на нова технология, наречена „ходеща машина“, предаде CNN. За целта инженери са прикрепили близо 200 мобилни подпори под пететажната сграда според Лан Вуджи, главен технически ръководител на проекта. Техният монтаж е изисквал копаене около основите на учебното заведение.

Опорите действат като робо-крака. Те са разделени на две групи, които редуват движенията си, имитирайки човешката походка. Прикрепени сензори помагат за контролирането на процеса. Компанията на Лан, Shanghai Evolution Shift, е разработила тази своя идея през 2018 година. „Това е все едно да дадете патерици на сградата, за да може след това да се изправи и да върви“, разказва той.

Преместването на училището с приблизително тегло 7600 тона се налага, за да се освободи място за нов търговски и офис комплекс, чийто строеж ще бъде завършен до 2023 година. За 18 дена сградата е завъртяна на 21 градуса и е преместена на 62 метра до новото си място.

Източник: Мениджър Нюз