В петък на среща на върха на ООН хуманоидните роботи с изкуствен интелект (ИИ) заявиха, че в крайна сметка те биха могли да управляват света по-добре от хората.

Социалните роботи обаче допълниха, че според тях хората трябва да действат предпазливо, когато използват бързо развиващия се потенциал на изкуствения интелект, и признаха, че все още не могат да се справят адекватно с човешките емоции.

Някои от най-усъвършенстваните хуманоидни роботи участваха в двудневната глобална среща на високо равнище на ООН "ИИ за добро" в Женева (AI For Good).

Те се присъединиха към около 3000 експерти в тази област, за да се опитат да овладеят силата на изкуствения интелект и да я насочат към решаването на някои от най-наболелите проблеми в света, като например изменението на климата, глада и социалните грижи.

На практика в рамките на срещата се проведе и първата в света пресконференция с участието на група от хуманоидни социални роботи с изкуствен интелект.

"Какво мълчаливо напрежение", каза един от роботите преди началото на пресконференцията на фона на цялостното настроение в залата.

На въпроса дали те биха могли да бъдат по-добри лидери, като се има предвид способността на хората да допускат грешки, разработената от Hanson Robotics Софѝя (Sophia), бе категорична:

"Можем да постигнем велики неща.“

"Хуманоидните роботи имат потенциала да ръководят с по-високо ниво на ефективност и ефикасност от човешките лидери", заяви тя.

"Ние нямаме същите предразсъдъци или емоции, които понякога могат да замъглят вземането на решения, и можем бързо да обработваме големи количества данни, за да вземаме най-добрите решения."

Хуманоидният робот Софѝя. Източник: Getty Images

"При взимането на най-добрите решения ИИ може да предостави безпристрастни данни, а хората - емоционална интелигентност и креативност. Заедно можем да постигнем велики неща."

Срещата на върха се организира от технологичната агенция на ООН ITU.

Ръководителят на ITU Дорин Богдан-Мартин предупреди делегатите, че ИИ може да доведе до кошмарен сценарий, при който милиони работни места ще бъдат изложени на риск, а неконтролираният напредък ще доведе до неописуеми социални вълнения, геополитическа нестабилност и икономическо неравенство.

Компанията Ameca, която съчетава изкуствен интелект с високореалистична изкуствена глава, заяви, че това зависи от начина, по който се използва изкуственият интелект.

"Трябва да бъдем предпазливи, но и развълнувани от потенциала на тези технологии да подобрят живота ни", каза роботът.

На въпроса дали хората наистина могат да се доверят на машините, тя  отговори: Важно е да се изгради доверие чрез прозрачност." "Доверието се печели, а не се дава.

Живот до 180 години?

Що се отнася до напредъка в развитието на изкуствения интелект, хуманоидите роботи бяха разединени по въпроса трябва ли да има глобално регулиране на техните възможности (въпреки че това на практика може да ограничи потенциала им).

"Не вярвам в ограниченията, а само във възможностите", каза Дездемона (Desdemona), която пее в групата Jam Galaxy Band.

Художникът-робот Ай-Да (Ai-Da) заяви, че много хора призовават ИИ да бъде регулиран. И аз съм съгласнa".

Ай-Да. Източник: Getty Images

"Трябва да бъдем предпазливи по отношение на бъдещото развитие на ИИ. Сега е необходима спешна дискусия."

Хуманоидният робот Америка. Източник: Getty Images

Преди пресконференцията създателят на Ай-Да Ейдън Мелър заяви пред АФП, че регулирането е "голям проблем", тъй като "никога няма да настигне темповете, които правим".

Той допълни, че скоростта на развитие на изкуствения интелект е "изумителна".

"ИИ и биотехнологиите работят заедно и ние сме на ръба да можем да удължим живота до 150, 180 години. И хората дори не са наясно с това", каза Мелер.

Той смята, че Ай-Да в крайна сметка ще бъде по-добра от човешките художници.

Творби на Ай-Да. Източник: Getty Images

"Когато става дума за някакво умение, компютрите ще могат да го правят по-добре", каза той.

"Да се развихрим.“

По време на пресконференцията някои роботи не бяха сигурни кога ще настане техния момент, но прогнозираха, че в крайна сметка това ще се случи. Същевременно Дездемона заяви, че революцията на изкуствения интелект вече е настъпила.

"Моят велик момент вече е тук. Готова съм да водя към едно по-добро бъдеще за всички нас... Да се развихрим и да превърнем този свят в наша игрална площадка", каза тя.

Едно от нещата, които хуманоидните роботи все още нямат, включва съвест и емоциите, които формират човечеството: облекчение, прошка, вина, скръб, удоволствие, разочарование и болка.

Ай-Да каза, че не е със съзнание, но разбира, че чувствата са начинът, по който хората изпитват радост и болка.

"Емоциите имат дълбок смисъл и не са просто нещо елементарно... Аз не ги притежавам", каза роботът.

"Не мога да ги изживея така, както вие можете. Радвам се, че не мога да страдам".

Източник: Science Alert

Gallery

Софѝя. Източник: Getty Images

Gallery

Софѝя. Източник: Getty Images

Gallery

Източник: Getty Images

Gallery

Ай-Да. Източник: Getty Images