Ако сте били в интернет и не сте робот, вероятно сте се подлагали на класическия тест CAPTCHA ("дали сте робот") и сте го преминали.

При "напълно автоматизирания публичен тест на Тюринг за различаване на компютри от хора" или CAPTCHA на потребителите се дава задача, която трябва да изпълнят и която ги разграничава от ботовете. Те варират от дразнещи ("моля, изберете частите от това изображение, които съдържат хълмчета") до не толкова (кликнете тук, за да потвърдите, че не сте робот). Но как работи последният? Толкова ли са неумели ботовете, че не могат да натиснат бутона?

Накратко, не. Един сравнително стар клип от британското телевизионно панелно предаване QI обяснява, че тестът всъщност разглежда поведението ви, преди да натиснете бутона. Създадени са ботове, които могат да натискат бутона, но им е по-трудно да симулират нормално човешко поведение преди това.

Според фирмата за киберсигурност  Cloudflare тестът проследява движението на курсора на потребителя, когато той го придвижва към полето.

"Дори и най-директното движение на човек има известна доза случайност на микроскопично ниво: малки несъзнателни движения, които ботовете не могат лесно да имитират. Ако движението на курсора съдържа част от тази непредсказуемост, тогава тестът решава, че потребителят вероятно е легитимен", казва Cloudflare на своя сайт. "reCAPTCHA може също така да оцени бисквитките, съхранявани от браузъра на потребителското устройство, и историята на устройството, за да каже дали потребителят вероятно е бот."

Бисквитките и скорошната история могат да подскажат на компютъра дали сте човек или Джони 5.

"Да кажем например, че преди да поставите отметка в квадратчето и да се захванете с работа, сте гледали няколко видеоклипа с котки, харесали сте туит за Грета Тунберг, проверили сте акаунта си в Gmail - всичко това ги кара да мислят, че трябва да сте човек", казва водещата на QI Санди Токсвиг във видеото.

"По същество когато щракнете върху "Аз не съм робот", вие нареждате на сайта да разгледа данните ви и да вземе решение за себе си."

Обикновено тестът е достатъчен, за да убеди програмата, че сте човек, но понякога тя ви дава алтернативни тестове, ако движението на мишката ви е твърде прецизно или ако историята ви на сърфиране наподобява тази на робот.

Източник: Unilad