Въпреки че много от нас смятат, че правилният начин да говорим по телефона докато шофираме е да използваме хендс-фрий устройства, скорошно изследване показа, че и този начин може да се окаже много разсейващ.

Всъщност изследването показва, че използването на обикновен телефон и използването на хандс-фрий дава забавяне от 40% в реакцията в сравнение с тези, които не използват телефон изобщо, докато шофират.

“В реални ситуации това е равнозначно на забавяне от 11 метра за автомобил, който се движи с 40 км/ч,” обяснява Шимул Хак от технологичния университет в Куинсленд.

„Човешкият мозък компенсира получаването на прекомерна информация от разговора по телефона, като не изпраща част от визуалната информация към работещата памет -  коментира Хак. – Това води до факта, че „гледаме“, но не „виждаме“ дадени обекти – нещо, което е доста характерно за разсеяните шофьори.“

И така, докато безпилотните автомобили не навлязат напълно, според Хак най-добре е да ограничим телефонните разговори, докато сме на път.

Подобни резултати ни показват колко лесно могат да бъдат разсеяни шофьорите. Можете да прочетете изследването тук.

Източник: Science Alert