Google стартира безплатни обучения в България

14 май 2018 г., 15:40
1519

Uladzik Kryhin / Shutterstock.com

Google стартира национално турне, за да помогне местния бизнес да се възползва от предимствата и възможностите, които предоставя светът на дигиталните технологии. Програмата стартира днес на специална церемония, на която присъстваха министър-председателят на Република България, г-н Бойко Борисов и г-жа Анетe Крьобер-Риел, старши директор Публични политики и връзки с правителствата в Google. Програмата се провежда под патронажа на Министерството на икономиката на Република България и с подкрепата на Българската търговско-промишлена палата.

В сътрудничество със Software University, дванадесет специално обучени от Google консултанти ще водят семинари и индивидуални обучения в повече от 37 града в България. Те ще се фокусират върху възможностите, които дигиталният свят предоставя, и ще обучават бизнеси в използването на онлайн инструменти за растеж. Google има за цел да обучи 15 000 души от малки и средни предприятия до края на годината.

На церемонията Министър председателят г-н Бойко Борисов подчерта, че правителството ще продължи да насърчава програми за подобряване на цифровите умения на гражданите и малките и средни предприятия, като част от икономическата и образователна политика на страната. “В съвременния свят дигиталните умения са не само обща култура, те са богатство. Всички трябва да се променяме, ако искаме да сме конкурентно способни.”, подчерта той.

“Свидетели сме на повсеместно дигитализиране на икономиката - процес, на който не трябва да гледаме като заплаха, а като възможност, която да използваме максимално ефективно”, каза заместник-министър Александър Манолев и акцентира, че именно затова Министерството на икономиката застава зад инициативата на Google. По думите му броят на малките и средни предприятия в България е 316 хиляди, което представлява 99,8% от общия брой на нефинансовите предприятия в страната и без тяхното цифровизиране националната икономика не може да бъде конкурентна. По думите му България има силни страни, които трябва ефективно да бъдат използвани и даде пример с със сектора на Информационните и комуникационните технологии, който привлича все повече инвестиции. Компаниите в него генерират годишен оборот от над 2,5 млрд. евро, а заетите специалисти са повече от 17 500, стана ясно от неговото изказване. “Важно е обаче да подобрим  връзката с различните отрасли на икономиката ни, защото има сектори, в които все още са слабо развити технологичните и иновативните решения”, каза още Александър Манолев.

След церемонията по откриването се проведе дискусия на тема "Цифрови умения - Нови възможности за развитие на местните бизнеси", която се фокусира върху значението на цифровите умения за малки и средни предприятия и икономическия растеж в страната с участието на политици, представители на бизнеса и представители от общността на стартиращите компании, както и на гражданското общество. Сред панелистите бяха евродепутатът Ева Майдел; Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев; Григорис Зарифополус, регионален мениджър за Гърция, България, Кипър и Малта в Google; Саша Безуханова, основател на Move.BG и Добромир Иванов, член на борда на Българската стартъп асоциация – BESCO.

"Да отворим вратите на дигиталните технологии за всеки гражданин е в сърцето на нашата работа в Google. Гордеем се, че досега обучихме 26 000 българи чрез нашата платформа Дигитален гараж и се ангажираме да продължим да подкрепяме хората в намирането на работа и да им помагаме да развиват бизнеса си в партньорство със силни местни организации. Проучване за въздействието на програмата показва положителен резултат – над 77% от обучените хора от малки и средни предприятия заявяват, че резултатите на компанията са се подобрили в едно от следните направления: повишен брой обаждания от клиенти и повишен брой посещения в магазинната мрежа на компанията.“, заяви Григорис Зарифопулос, регионален мениджър за Гърция, България, Кипър и Малта в Google.

Подробна информация за графика на турнето и за това как да се регистрирате в програмата ще бъде публикувана на уебсайта: https://learndigital.withgoogle.com/digitalengarazh/f2f

Европейската икономика и общество преминават през цифрова трансформация, която предлага огромни възможности за растеж, иновации и работни места. В резултат на тази цифрова трансформация се променят уменията, които хората трябва да имат, за да получат добра работа или да развиват успешен бизнес. През следващите 10 до 15 години автоматизацията ще промени работната среда, ще бъдат създадени 21 милиона нови работни места и 90% от всички работни места ще изискват поне някакво ниво на цифрови умения.

Според данните на Европейската комисия обаче, 44% от населението на ЕС и 37% от работната сила имат недостатъчни цифрови умения. Докато търсенето на специалисти в сферата на ИКТ се увеличава, около 500 000 свободни работни места в ИКТ са под риск да не бъдат заети до 2020 г., а 4 от 10 компании в Европа съобщават за трудности при запълването на свободните работни места.

Според Индекса за цифрова икономика и общество (DESI) 2017 г., днес все повече българи са онлайн; 58% от хората редовно използват интернет, но само една четвърт (26%) притежават основни цифрови умения.

Онлайн платформата за обучение на Google – Дигитален гараж, която стартира преди две години, ще продължи да е достъпна за всеки, безплатно на адрес https://digitalengarazh.withgoogle.com/. Платформата се препоръчва за тези, които биха искали да подобрят конкурентоспособността си на пазара на труда в бъдеще или да  постигнат бизнес целите си чрез придобиване на нови цифрови умения. Всички потребители могат да избират темите, които искат да научат, или да завършат целия онлайн курс, като получат сертификат от Google и IAB Europe. Пълният списък със съдържанието можете да намерите тук:

 https://learndigital.withgoogle.com/digitalengarazh/topic-library.

Ключови думи:
Коментари