Учени са разработили нова капкова система за водно охлаждане, която да се справи с топлината на електронните компоненти по нов и оргининален начин.

Вдъхновена от суперхидрофобните крила на насекомите цикада, които отблъскват водата по естествен начин, тази микро-охлаждаща система има потенциала да се окаже много по-умна и по-ефективна от системите, които имаме в електрониката днес.

Новата система използва свойството на капките да произвеждат малко количество енергия когато се слеят, тъй като площта на повърхността на капката се намалява и е необходима по-малко енергия за да заемат хоризонтално равновесно състояние.

Ако материалът под капката е достатъчно отблъскващ водата тази освободена енергия кара капката буквално да скача от повърхността и всъщност това е важен метод на цикадите за самопочистване.

При новата технология за охлаждане влажна гъбеста субстаниция се поставя под електронния компонент. Влагата се изпарява в близост до всяко горещо място и е принудена да се върне върху хидрофобната повърхност под гъбата.

Там водата кондензира и пасивно охлаждащите структури на системата отвеждат топлината далеч от влагата. 

Източник: Science Alert