Става все по-горещо. Жителите на големите градове започват да пускат климатиците на макс. В някои части на света обаче подобно сухо и тежко време е почти целогодишно. Пък и мнозина не могат да си позволят покупката на климатик, пише BrightSide.

За щастие проект, наречен Eco-Cooler, помага на все повече хора да се охладят. При това без електричество. Единственото нещо, от което се нуждаете, са най-обикновени пластмасови бутилки и картон. Простата конструкция вече е инсталирана в над 25 хил. домове в Бангладеш. 

Първо, пробийте дупки в един голям и дебел картон. Те трябва да са толкова големи, че да можете да прокарате през тях гърлото на обикновена пластмасова бутилка.

След това разрежете бутилката наполовина и изрежете горната част на капачката. Поставете ги в картона, а самият картон позиционирайте на прозореца. Гърлото на бутилката трябва да гледа към вашия дом.

Колкото по-голяма е разликата между диаметъра на бутилката спрямо този на гърлото й, толкова по-добре.

Как работи? Забелязали ли сте, че ако дишате през сламка, въздухът, който поемате, е студен? Същият принцип действа и тук. Горещият въздух преминава през бутилката. Тъй като проходът при гърлото се стеснява, той излиза от другия край малко по-хладен. В дома въздухът също се охлажда. Промяната в температурата е само с около 5 градуса, в някои държави и те могат да са от ключово значение.

Гениално, нали?