Екип от китайски изследователи разработи нов вид гъвкава и прозрачна електронна кожа със собствено захранване, която може да следи фини човешки дейности, откривайки широки перспективи пред носимата електроника, предаде Синхуа.

Новата електронна кожа съчетава гъвкав прозрачен суперкондензатор като устройство за съхранение на енергия с еластични прозрачни сензори за деформация, казва Лан Вей, професор във Факултета по физически науки и технологии на Университета в Ланчжоу и ръководител на изследователския екип.

„Благодарение на механичната си мекота интегрираната електронна кожа може да бъде прикрепена директно към различни места по тялото за наблюдение на човешките дейности“, добави Лан.

Изобретението има големи перспективи за приложение в интелигентното здравеопазване, взаимодействието между човека и машината, виртуалната реалност и изкуствения интелект, пише БТА. „Електронната кожа е в основата на бъдещи носими електронни устройства. Например, тя може да помогне на хирурзите за по-прецизно управление на хирургически роботи, да позволи „докосвания“ на големи разстояния между близки хора и да създаде всепоглъщащо гейминг изживяване“, казва Лан.

Като най-голям орган на човешкото тяло, кожата отговаря за множество основни функции, като защита, дишане, изпотяване, терморегулация и сетивна стимулация. Тя е в основата на физическото взаимодействие на хората с външния свят.

Идеалната електронна кожа трябва да бъде свръхчувствителна, самозахранваща се, съвместима с човешката кожа и оптически прозрачна за визуални или естетически цели.

„Впечатлени от сетивните функции и характеристики на истинската човешка кожа, ние се постарахме да направим новата електронна кожа едновременно гъвкава и прозрачна, за да отговоря на естетическите и функционалните изисквания“, каза Лан.

Системата „всичко в едно“ на новата електронна кожа обединява прозрачен суперкондензатор, разтегливи сензори за деформация и „змиевидна“ структура на електрическото съпротивление.

В завършения суперкондензатор са интегрирани нанопроводници от молибденов оксид с кислороден дефицит, както и хартиени електроди от целулозни нановлакна. Така се постига отлична комбинация от висока прозрачност и изключителен капацитет за акумулиране на енергия за захранване на сензорите.

Тестовете показват, че новата електронна кожа има отлични показатели по отношение на своята гъвкавост, прозрачност, електрохимия и висока чувствителност.

След зареждане тя е в състояние да симулира сетивната функция на истинската кожа. Тя може да бъде прикрепена към човешката кожа, за да се осъществи мониторинг в реално време на фините физически сигнали на човек и на многостранни дейности, като пулс, преглъщане и движения на тялото.

Занапред изследователският екип ще се съсредоточи върху подобряване на сензорния капацитет и захранването на електронната кожа, което ще я направи още по-близка до човешката кожа и по-адаптивна към различни бъдещи приложения, добави Лан.