По време на бляскава пресконференция в театъра, кръстен на покойния Стив Джобс (част от новия футуристичен комплекс на компанията), Apple представи официално своята най-нова серия айфони – 8 и 8 Plus. Съответно с 4,7- и 5,5-инчови дисплеи.

Моделите се отличават с "нов дизайн", а корпусът им е изработен от стъкло - както отпред, така и на гърба.

Що се отнася до процесора, той е шестядрен и се казва A11 Bionic. Според компанията е „най-мощният и умен“ чип в смартфон въобще. За справка, в сравнение с предходния модел предлага с 70 процента по-добра производителност.

Камерата е 12-мегапикселова, с нови сензори. Предлага повече дълбочина на пикселите, нов цветови филтър и оптична стабилизация на изображението. Двойната камера на iPhone 8 Plus е с два сензора - с бленда от f/1,8 и f/2,8. 

Не на последно място - камерите и процесорът са изградени специално за приложения за добавена реалност, включително с нов жироскоп и скоростомер, както и с по-точно проследяване на движението по време на снимане.

Освен това говорителите отново са стерео и този път са 25 процента по-силни от тези на седмицата (и предлагат по-дълбок бас).

Благодарение на стъкления заден корпус, телефоните ще могат да бъдат зареждани безжично.

Устройствата ще се продават в три разцветки - сребристо, космическо сиво и златисто. С 64 и 256 гигабайта.

Предварителните поръчки започват на 15 септември. Самите апарати ще се появят на пазара на 22 септември.

Цена - 699 долара за 8 и 799 долара за 8 Plus.

С това обаче пресконференцията далеч не приключи.

Apple анонсира официално и iPhone X - черешката на сладоледа!

Mодел, чийто екран представлява един гигантски и изключително красив цялостен 5,8-инчов Super Retina OLED дисплей с минимални рамки.

С 458 ppi това е телефонът на Apple с най-голяма гъстота на пискелите (2436 x 1125). Корпусът е стъклен, с неръждаема стомана по стените. Home бутон няма.


А как се отключва? Достатъчно е да го погледнете и той ще разпознае лицето ви (Face ID). Дори в тъмното, дори и да сложите очила, да промените прическата си или да си пуснете брада.

Сензорите предават изображението към невронни мрежи за машинно обучение и го преобразуват в модел, който ще се разпознава занапред. Страхотно, нали? 

Шансът телефонът да се отвори пред очите на случаен човек, който има подобно на вашето лице, е 1:1 000 000.

А отключва ли се въобще? Първият опит за тестване на Face ID на сцената се провали. Но от втория - стана. 

iPhone X разполага с двойна 12-мегапикселова камера с двойна оптична стабилизация на изображението.

Подобно на 8 и 8 Plus, X също може да се зарежда безжично. А колко ще издържа самата батерия? С 2 часа повече спрямо iPhone 7.

Предварителните поръчки на X започват на 27 октомври. Апаратът ще се предлага с 64 и 256 гигабайта памет, като първият модел ще струва 999 долара. На пазара - на 3 ноември.

"Мисля, че Стив би се гордял с нещата, които представихме днес", заяви Тим Кук - изпълнителният директор на Apple - в края на презентацията.

А вие? Доволни ли сте?

Gallery
iPhone 8 може да снима 4К видео в 60 кадъра в секунда, като анализира всеки пиксел във всяка секунда

Снимка: Guliver / Getty Images

Gallery
Общо взето 8 и 8 Plus не ни изненадаха особено

Снимка: Guliver / Getty Images

Gallery
За сметка на това X изглежда наистина добре

Снимка: Guliver / Getty Images

Gallery
Бихте ли си го купили?

Снимка: Guliver / Getty Images