Рисковете от даване на автономия на т.нар. машини убийци бяха илюстрирани от много холивудски филми, като например поредиците Терминатор и Матрицата. Но наистина ли е възможно един ден интелигентен компютър да реши, че човечеството е заплаха за машините и да прочисти планетата от хора?

По време на събрание на Сенатската комисия по въоръжените сили на САЩ генерал Пол Селва е изразил мнение колко е важно да се упражнява човешки контрол над системите, които са способни да убиват хора. “Не мисля, че е разумно да се поставят начело на такива системи роботи, които да взимат решение дали да убият или не човек. В момента текат наистина разгорещени дебати по въпроса за това дали хората трябва да бъдат изключени от решенията за смъртоносни действия на военните системи,” коментира генерал Селва.

Напоследък темата доби нова популярност след изказването на Илон Мъск, който предупреди за рисковете от интелигентните машини. Според него те представляват фундаментален риск за съществуването на цивилизацията: “Аз имам достъп до най-модерните системи за изкуствен интелект и смятам, че хората наистина трябва да бъдат разтревожени за бъдещето на човечеството. В случая с изкуствения интелект смятам, че ние трябва да реагираме проактивно вместо ретроактивно, защото ако наистина се стигне до необходимост от реакция на действия на роботите, ще бъде много късно”.

Източник: Unexplained Mysteries