Асошиейтед Прес е разпространила аудио записа на мистериозните звуци, които са чули няколко американски дипломати и техните в семейства в Куба, след което са получили загуба на слуха, умерени увреждания на мозъка, увреждания на нервната система и проблеми с равновесието. Звукът е изключително неприятен и е бил записан от очевидци, които са ги чули и са ги записали. До момента 22 американски граждани са засегнати от странния случай.

Според акустичния анализа на звука в него са били вплетени поне 20 различни честоти, които се намират в диапазона между 7000 и 8000 kHz на аудио скалата. До момента не е изяснено какво точно е причинило травмите на пострадалите.

Липсата на обяснение и странните симптоми доведоха до спекулации, че ефектите се дължат на мистериозно звуково оръжие. Възможно е записите да не са уловили пълния диапазон на звука, включително и тези честоти, които да са предизвикали уврежданията (което е напълно възможно, ако те са били с много ниска или много висока честота, която не може да бъде записана със стандартно аудио оборудване).

Източник: Science Alert