8K телевизорът на Samsung: Гост от бъдещето, който си струва да притежавате още днес

29 октомври 2019 г., 15:11
779

Благодарение на тези 55-, 65-, 75-, 82- или 98-инчови технологични чудовища, Летните олимпийски игри в Токио през 2020 г., които ще бъдат излъчвани в 8K, ще се разиграват буквално във всекидневната ви. Източник: Samsung

Помня първия път, когато видях DVD, както и картина със 720p и 1080p HD. Сякаш очният лекар ми бе предписал нов чифт очила и изведнъж размазаният пред мен свят се изпъстри с детайли, за чието съществуване дори не бях подозирал.

3D? Не, не ми хареса.

Но 8K? Очите ми са все още са в нирвана.

Ако си мислите, че 4K телевизорите са невероятни, почакайте да видите на какво са способни тези с 8K и по-специално QLED 8К на Samsung - най-добрите и на практика единствените модели телевизори от този тип, които може да откриете на пазара у нас в момента. Други и не ви трябват. Защо? Ще оставя последните 13 години да говорят сами за себе си.

Малко предистория

През 2006-а южнокорейската компания се вдъхнови от елегантната форма на чашата за вино и създаде LCD дисплея Bordeaux – един от най-известните дизайни в историята на телевизорите въобще, който и до ден днешен е синоним на елегантност и естетика. Три години по-късно пусна първия в света LED-телевизор със странично осветяване, а през 2010-а зрителят бе отведен в третото измерение посредством първия въобще 3D LED телевизор.

Въпреки постигнатия успех, през идните години Samsung не стои със скръстени ръце – през 2013-а компанията представи първия в света телевизор с органични светодиоди (OLED), а след няма и 12 месеца - и първите извити 4К UHD телевизори.

През 2017-а станахме свидетели на още една уникална разработка в лицето на QLED телевизорите на Samsung, които, за разлика от традиционния OLED, използват “квантови точки”, вплетени в LCD панела. Това са миниатюрни наночастици, които драматично подобряват цветовете и яркостта на картината.

И всичко това, за да достигнем до кулминацията на иновациите, а именно –

първия QLED 8K телевизор,

който от края на миналата година вече може да бъде закупен и в България. Той предлага реална 8K резолюция с пикова яркост от 4000 нита - стандарт, който се среща в повечето филмови студия. Тази функция позволява на телевизора да възпроизвежда 4 пъти повече пиксели от 4K UHD TV и 16 пъти повече пиксели от телевизорите с Full HD.


Източник: Samsung

Не е тайна, че като цяло 4K съдържанието навлезе изключително бавно и до ден днешен продължава да не е повсеместно. На фона на това ще ви простим, ако в момента се чудите: „Тези пичове от Samsung луди ли са,  не е ли твърде рано за 8K, какъв е смисълът да инвестираме в над 33 милиона пиксела

Въпросът е резонен, но макар и на пръв поглед да не изглежда така, 8K съдържанието ще ни залее много по-бързо, отколкото предполагате. YouTube и Vimeo поддържат тази резолюция отдавна, а Netflix и TV France, както и много други производители на съдържание, включително CBS, вече заснеха своите първи продукции в 8K. От декември миналата година пък японската ТВ компания NHK стартира канал с 8K съдържание, а догодина ще предава

изцяло Летните олимпийски игри в Токио във величествените 8K.

Италианската радио-телевизионна мрежа RAI също планира да продуцира материалите, свързани с Олимпиадата през 2020-а, в 8K (в сътрудничество с NHK), като по този начин ще се превърне в първия европейски оператор, който използва тази технология.

Звучи добре, нали? 8K съдържанието настъпва. Бавно, но сигурно. А какво правим междувременно? Колкото и изненадващо да звучи, QLED 8К на Samsung всъщност не се нуждае от истинско 8K съдържание, за да вади невероятен образ. Подайте му какъвто и да било източник с ниска резолюция и той ще го преобразува автоматично в една от най-добрите 8K картини, които сте виждали на екран с подобен размер (55, 65, 75, 82 или 98 инча). Как? Чрез функцията 8K AI Upscaling.

Телевизорът използва изкуствен интелект, за да анализира изображенията и да ги подобрява,

да прецизира цветовете им и да запълва информацията, която липсва, на базата на предишните кадри. По-острите ъгли се изглаждат, а назъбените (например на текста) – се премахват. Дори качеството на звука става по-добро. На практика създава от нищото милиони пиксели за ваше собствено удоволствие.


Източник: Samsung

Всички тези изчисления се случват благодарение на мощния Quantum 8K процесор – основният двигател на цялата тази магия. Но това е нещо, което просто трябва да се види (и чуе) на живо – наборът ми от прилагателни в това отношение просто е недостатъчен. Мога само да се надявам, че Samsung ще реши да интегрира тази своя технология за Upscaling и в своите 4K телевизори.

Неразделна част от декора

Вкъщи имам един 47-инчов телевизор, в който, макар и да съм влюбен, когато не го използвам, стои като гигантски черен правоъгълник на иначе хубавата ми небесносиня стена. А кабелите около него? Преструвам се, че не съществуват.

Това, което особено много ми допада при QLED 8К е, че телевизорът може да бъде монтиран на стената на почти незабележимо разстояние от нея, а подобно и на останалите QLED телевизори на компанията, всички кабели (включително на периферните устройства) са обединени в един прозрачен и тънък кабел.


Източник: Samsung

Черешката на сладоледа в това отношение обаче е Ambient Mode – чрез този режим, когато не го използвате, телевизорът буквално се слива със стената. Наречете QLED 8К хамелеон и няма да сгрешите. Просто правите снимка на стената, на която стои, и оставяте Ambient Mode да свърши останалата работа. Стената ви ще оживее на екрана 1:1 – без значение цвета, шарките или текстурата. Ако решите, можете да обогатите картината с допълнителна графика, информация (например прогноза за времето или новините) или ваши лични снимки.

В заключение…

С 8K телевизорите на Samsung навлизаме буквално в нова ера на качество. Реалната 8K картина, която вадят, е просто невероятна  - досущ като истинския свят, че и по-добра. Още по-важното в случая е, че дори съдържанието с по-ниска резолюция се мащабира в 8K меко казано великолепно. Ако имате достатъчно голяма стая и бюджет, QLED 8К е гост от бъдещето, който си струва да притежавате още днес.

Владимир Тодоров

Коментари