Умният часовник е съвършеният аксесоар за един смартфон. Разбира се, той може да показва времето, но същевременно изпраща и редица важни уведомления директно до китката ви, следи здравословно ви състояние и дори плаща сутрешното ви кафе.

Днешните модели могат да изпълняват най-разнообразни функции – например да търсят информация в интернет с гласови команди, да следят местоположението ви с GPS или да наблюдават сърдечния ритъм и по този начин – да се грижат за здравето ви.

А има и такива, като Galaxy Watch Active2 на Samsung, които освен всичко останало, изглеждат и абсолютно зашеметяващо.

Докато според някои носимата електроника просто пречи на качественото ни общуване с околните, истинската ѝ сила се крие в способността ѝ да подобрява ежедневието ни, като довежда по естествен начин технологията до нас самите. Да, този тип джаджи не са за всеки, но колкото повече нови „способности“ придобиват, толкова по-популярни стават. Според най-новите статистики на изследователската компания Strategy Analytics, само за второто тримесечие на 2019-а доставката на умни часовници в световен мащаб е нараснала с 44%.

На фона на всичко това не е особено трудно да си представим бъдеще, в което умната носима електроника иззема  функциите на смартфоните ни.

Дали един ден умните часовници ще направят смартфоните ни излишни? И ако не, какво е бъдещето на този тип технология?

Първо, нека видим на какво са способни умните часовници днес.

Докато основната функция на фитнес тракерите е да събират информация за вашето здраве, умните часовници правят много повече.

Да, Galaxy Watch Active2, който излезе на пазара у нас на 13 септември, също се грижи за цялостното ви благосъстояние и на практика се превръща във ваш личен фитнес треньор. Сега например, часовникът може да засича повече от 39 тренировки, като седем от тях се разпознават автоматично – включително бягане, ходене, каране на колело, плуване, гребане, елиптична машина и динамична тренировка. Гърбът на Galaxy Watch Active2 пък е оборудван с нови телесни здравни сензори (включително за кръвно налягане), които преработват данните по-бързо и ви позволяват да получавате навременна информация, за да извлечете максимума от фитнес плана ви. Яко, нали?


Galaxy Watch Active2. Източник: Samsung

За разлика от фитнес тракерите обаче, умните часовници предоставят доста голям визуален интерфейс върху китката ви, благодарение на който може да преглеждате своите уведомления от социалните мрежи, да проверявате календара за задачи, да пускате музика, да взаимодействате с приложения и, както в случая на Galaxy Watch Active2 и неговия великолепен заоблен Super AMOLED дисплей (който се предлага в два размера – 44мм и 40мм диаметър) – да се обаждате по телефона.

Умните часовници – неразделна част от нашите смартфони

На този етап умните часовници са замислени като аксесоар, който допълва смартфона. Да, те могат да се ползват и без него, но по този начин няма да може да се възползвате от огромна част от техните функции. Ако свържете Galaxy Watch Active2 посредством Bluetooth с вашия телефон, ще можете да разглеждате бързо и лесно своите профили в социалните мрежи чрез вградените приложения на устройството. Директно от китката си имате възможност да отговорите или да харесате туийт, да гледате кратко видео или трейлър на филм. Чрез обновената интеграция със Spotify пък, можете да разглеждате вашата любима музика в платформата от екрана на часовника, като се наслаждавате на непрекъснато слушане, дори и през своите безжични Bluetooth слушалки Samsung Galaxy Buds.

Комбинирайте Galaxy Watch Active2 с други продукти от екосистемата на Galaxy и ще получите дори още функции - контролерът Watch Camera на часовника например позволява да правите снимки, да започнете запис на видео, да разглеждате съдържание върху екрана на часовника, да избирате между предната и основната камера на смартфона, да поставяте таймер за заснемане и след това да преглеждате финалното видео или фото.

Какво обаче трябва да притежава един умен часовник, за да замени смартфона изцяло?

Да, към умните часовници се добавят все повече функции, характерни за смартфоните, но този тип носима електроника все още не може да се мери с джаджите в нашите ръце. Това касае издръжливостта на батерията например. Въпреки че Galaxy Watch Active2 е един от най-усъвършенстваните умни часовници на пазара в момента, той може да издържи около 2 дни с един заряд (освен това трябва да имате предвид, че по-малкият 40-мм модел има и по-малка батерия – 247 mAh. Ако искате по-мощната 340 mAh, ще трябва да се насочите към 44-мм модел).

Да, съществуват най-различни креативни начини за зареждане на носимата електроника – например чрез функцията Wireless PowerShare може да заредите Galaxy Watch Active2 безжично, използвайки вашия Galaxy смартфон.

Galaxy Watch Active2. Източник: Samsung

Един ден обаче, аз лично бих искал да видя повече умни часовници, които се захранват от слънчевата енергия, или дори такива, които успяват да преобразуват топлината или движенията на собственото ни тяло в ток. Дори потта може да генерира електричество. Не, не се шегувам – в края на септември 2019-а например изследователи от Университета на Гренобъл и този на Сан Диего представиха устройство, което захранва без прекъсване светодиод, като събира потта от човешкото тяло и преобразува съставките ѝ в електрическа енергия.

Разбира се, издръжливостта на батерията е само един от елементите, които трябва да вземем предвид. За да могат да заменят изцяло смартфоните, умните часовници трябва да предложат и по-добри дисплеи, повече функции и по-добра свързаност. При това без да нарастват чувствително като размер и тежест.

Поглед в бъдещето

Общо взето умните часовници трябва не само да дублират функциите на смартфоните, а да ги надграждат. Така например, цялата тази информация, която Galaxy Watch Active2 събира за нашето тяло, може да се препраща към останалите умни устройства в дома, за да ни предоставя още по-персонализирано изживяване. Проявявате признаци на стрес, а утре ви предстои важна и тежка среща? Умният часовник уведомява умния дом, който от своя страна приглушава светлините и дори ви подготвя една хубава и гореща вана в желанието си да ви успокои.

Само времето ще покаже дали умните часовници ще се развият до такава степен, че да успеят да заменят изцяло нашите смартфони. Съдейки по Galaxy Watch Active2 обаче, производителите са тръгнали по правилния път.

Владимир Тодоров

Gallery
За всекиго по нещо

Galaxy Watch Active2 се предлага в два варианта на дизайн: олекотен алуминий с удобна флуореластомерна (FKM) каишка и първокласна неръждаема стомана с кожена каишка. За тези, които търсят още по-голяма индивидуалност, умните часовници могат да бъдат персонализирани с допълнителни стилни цветови опции за каишката и тялото (черно, сребристо и златисто).

Източник: Samsung

Gallery
Добре познатия въртящ се пръстен на предходния модел вече е изцяло дигитален

Това го прави още по-удобен за навигиране. Сега той може да бъде завъртян с ръка по часовниковата стрелка или обратно, за да прелистите през екраните и да изберете любимите си приложения.

Източник: Samsung

Gallery
Чрез приложението Samsung Health с Galaxy Watch Active2 можете да следите в реално време нивата на стрес

Но не и по време на сън или тренировка. Подобрени алгоритми за анализ на съня пък ви осигуряват детайлна информация за възстановяването през нощта и подготовката за следващия ден.

Източник: Samsung

Gallery
Налични за използване са и всички останали услуги от екосистемата на Galaxy

Като например Samsung Health, SmartThings и други – и всички са защитени от технологията Knox. А заедно с Bixby може да поемете гласов контрол над часовника, да дадете старт на тренировка или да проверите времето.

Източник: Samsung