Няма как да го отречем, технологиите са удивително нещо. Сякаш почти всяка седмица екип от гении открива нещо ново, което ще промени живота ни по начини, които не сме си представяли.  Докато част от тези технологии целят само да направят живота ни по-лесен, по-забавен или по-безопасен, някои изобретатели изливат цялата си творческа енергия, за да направят нашия свят по-добро място. Ето една малка извадка от невероятните идеи, които вече са факт.

1. Дрон от храна, който доставя помощ в бедстващи региони

Дроновете в днешно време са толкова популярни, че дори и малките деца ги познават. The Pauncer обаче не е обикновен дрон. Рамката е изработена от шперплат, който може да се използва като дърво за огрев, крилата му са натоварени с храна и защитни покрития, които могат да се използват за подслон и да се натоварят с лекарства и най-необходими неща. Windhorse Aerospace, компанията, която стои зад Pouncer, е проектирала дрона, за да улесни радикално доставянето на помощ в региони, засегнати от природни бедствия, и се надява концепцията да стане реалност през 2017 година. Pouncer може да носи около 55 кг храна и помощни материали.

2. Инвалидна количка за всякакъв терен

Инвалидните колички са абсолютна необходимост за хората с ограничена подвижност. В западния свят се приема за даденост, че човек в инвалидна количка може да се придвижва по градските улици, но за хората в развиващите се региони традиционните инвалидни колички не вършат работа за неравния селски терен. SafariSeat е пригодена за всякакъв терен и е на ниска цена. Здравата инвалидна количка се задвижва с ръчни лостове, а извънредно големите колела позволяват лесно придвижването по груба и неравна повърхност.

3. Бот-адвокат в помощ на семейства с ниски доходи

Семействата с ниски доходи са засегнати непропорционално тежко от правни проблеми, тъй като обикновено нямат пари да се консултират с адвокат. Джошуа Браудър, студент в Станфордския университет, е програмирал чат бот, наречен DoNotPay, който може да помогне на хората, които не могат да си позволят правна помощ. Човекът, който има проблем от юридическо естество, разменя съобщения с бота, който решава как най-добре може да се помогне на потребителя въз основа на разговора. Програмата може дори да състави иск или жалба въз основа на информацията, предоставена по време на чата, което потенциално би спестило стотици долари на хората с ниски доходи.

4. Евтин и супер бърз тест за Зика

Епидемията с вируса на Зика изправи света на нокти през 2015 и 2016 г. Това, което направи борбата с него особено трудна, беше дългото време, необходимо да се диагностицира болният. Това, което доскоро отнемаше няколко дни, вече може да се направи само за три часа благодарение на гениалните изследователи в Масачузетския технологичен институт. Тестът съдържа поредица от лилави точки върху хартия, които пожълтяват, когато влязат в контакт с кръвни проби, съдържащи вируса. Най-добрата част? Струва само 1 долар.

5. Климатик, който работи без ток

Климатикът е незаменимо нещо за много хора в горещите летни дни, но не всички могат да си го позволят. Затова изобретатели от Бангладеш създават достъпен и екологичен охладител за въздух, който да осигури лукса на климатизацията в развиващите се страни. Устройството се изработва от срязани наполовина пластмасови бутилки, разположени върху решетка, която след това се инсталира в дома като прозоречно стъкло. Когато горещият въздух попадне върху панела, гърлото на всяка бутилка насочва и компресира горещия поток, като го охлажда драстично. Това просто изобретение може да свали температурата помещението с цели 5 градуса. Редица селски общности в Бангладеш вече са инсталирали тази система, която е невероятно достъпно и екологично решение за места без достъп до електричество.