Робърт Скобъл от Калифорния наскоро публикува 22 малко известни начина да използвате Facebook, които вероятно по-голямата част от вас дори не знаят, че съществуват.

1. Трябва да споделите само три поста на някой друг върху тема, която ви интересува и ще виждате повече публикации върху съответната тема. Ако са децата на ваши приятели – ще виждате повече деца. Ако постът е за технологии или предприемачество, вие съответно ще получавате повече такива публикации в нюзфийда си.

2. Напишете 5 оригинални поста на една и съща тема. Ще виждате повече по съответната тема в нюзфийда си.

3. Нагласете настройките си за поверителност според предпочитанията си. Например, позволете на хората да ви следват /follow/ вместо да се сприятеляват с вас. След това публикувайте няколко поста. Ще откриете, че публикациите ви достигат до публика, която никога не сте знаели, че съществува. Повечето от вас са запечатали профилите си за външен достъп, което понякога не е толкова полезно, колкото си мислите. Между другото, можете да ограничите вижданията на постовете си само до вашето семейство, дори, когато сте превключили в режим „follow”. Можете да нагласяте поверителността на всеки отделен пост.

4. Уверете се, че биографията ви е актуална и може да се вижда от всички. Повечето хора не могат да ви открият. Така повече колеги и приятели ще могат да ви намерят.

5. Поставете всички свои „приятели“ в графите „Close friends” /близки приятели/ или „Acquaintance” /познати/. Това ще подобри нюзфийда ви. Запомнете, че „Close friends” ще ви предостави много повече известия и публикации от съответните хора. Препоръчваме ви хората в групата „Close friends” да не са повече от 10 човека.

6. Премахнете от приятелите си хората, които не публикуват във Facebook и не са свързани с никой друг. Ще видите, че постовете ви ще започнат да достигат до много повече хора от преди. Защо? Facebook в началото пропуска публикациите ви до ограничен брой хора и наблюдава какво правят с поста ви. Ако имате приятели, които никога не харесват, споделят, коментират или никога не публикуват свои неща, те ви вредят.

7. Трябва да харесвате, коментирате и споделяте постовете на вашите приятели. Това „учи“ Facebook какви публикации искате да виждате в нюзфийда си.

8. Скрийте нещата, които не искате да виждате. Например всички селфита, цитати, мемета и т. н. Всеки пост има опция „I don’t want to see this” /не желая повече да виждам това/ - намира се в падащото меню отдясно на поста.

9. Unfollow хората, които са прекалено шумни. Дори ако са ви близки приятели или роднини. Така нюзфийдът ви ще се изчисти от неща, които не искате да виждате.

10. Проверявайте страницата си със събития поне веднъж в месеца. Уверете се, че отклонявате покани за събития, на които няма да присъствате и, че приемате такива, на които ще отидете. Това подпомага събитията да достигнат до повече хора.

11. Веднъж месечно проверявайте настройките си във Facebook и се уверете, че не са променени. Особено, когато става дума за мобилни приложения. Ако изтриете някое приложение и после отново го инсталирате, настройките се връщат по подразбиране /default/.