Знаем колко опустошителни могат да бъдат цунамитата. Ето защо учени от цял свят постоянно се опитват да подобрят настоящите методи за засичането им. Сега ново изследване твърди, че прибягва до един по-необичаен подход в това отношение, а именно – до наблюдаването на мюоните.

Тези високо енергийни елементарни частици се образуват, когато космическите лъчи достигнат планетата ни. Те се срещат навсякъде в атмосферата и могат да преминат безопасно на практика през всичко – включително през собственото ви тяло. Вероятно около 100 000 мюона вече са преминали през вас, докато четете това изречение.

Интересното в случая е, че големите природни стихии, като цунамитата, могат да променят съвсем леко посоката на движение на тези частици.

За да засечем движенията на мюоните, се нуждаем от изключително чувствителен инструмент. Като TS-HKMSDD например, който е инсталиран в „подводната магистрала“ в токийския залив.

Именно TS-HKMSSD има честта да засича цунамита за първи път посредством движението на мюоните. Нещо повече – всичко това се случва в реално време и резултатите са изключително прецизни.

“TS-HKMSSD е първата подводна обсерватория за мюони в света и тя засече вариращата активност на мюоните по време на цунами – казва геофизикът Хироюки Танака от Токийския университет в Япония. – Вариациите съответстват на мъртвите вълнения, измерени с други методи. Ние можем да комбинираме тези измервания, а това от своя страна означава, че имаме възможност да използваме мюографските данни, за да моделираме прецизно промените в морското равнище и да прескачаме други методи, които вървят ръка за ръка с различни недостатъци.“

В случая става дума за методи, като прибягват до помощта на уреди за измерване на нивата на приливите, шамандури, сателитни снимки и най-разнообразни сензори в самата вода. Засичането на мюони е по-бързо, по-евтино и по-лесно за поддръжка от тях.

Новото изследване описва как през 2021 г. системата TS-HKMSDD засича умерено цунами, преминаващо през токийския залив през септември и предизвикано от тайфун, приближаващ Япония от юг. При появата на мъртво течение броят на мюоните също се променя леко, тъй като частиците се  разпръскват от допълнителния обем на вода.

Сега, когато знаем, че TS-HKMSDD може да засича тези промени в мюоните, изследователите смятат, че инструментът може да бъде инсталиран и в други тунели, където рискът от цунами е висок, както и да се използва  в комбинация с инструменти за измерването на нивата на приливите (и по този начин да ни предупреждава своевременно за подобни опасности).

Изследването е публикувано в Scientific Reports.

Източник: Science Alert