Юни 2024 е най-топлият, регистриран досега, като е 13-ият последователен месец, през който средната глобална температура е с рекордна стойност за съответния месец, съобщиха световните осведомителни агенции, позовавайки се на Европейската служба за климатични промени "Коперник".

Според месечния доклад температурите през юни също са били с 1,5 градуса по Целзий по-високи от прединдустриалните нива, като това е 12-ият пореден месец, в който е достигната или надхвърлена границата от 1,5 градуса по Целзий.

На конференцията за климата в Париж през 2015 г. световната общност си постави за цел да ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса в сравнение с прединдустриалните нива. За периода от юли 2023 г. до юни 2024 г. глобалната температура е била с 1,64 градуса над средната стойност за прединдустриалния период, сочат данните от  "Коперник".

Макар и климатолозите от ЕС да признават, че поредицата от 13 месеца на рекордна топлина е "необичайна", те посочват подобна поредица от месечни рекорди на глобалната температура през 2015 г. и 2016 г.

Средната температура на въздуха на повърхността на Земята през юни е била 16,66 градуса, което е с 0,67 градуса над средното ниво, регистрирано за месеца между 1991 и 2020 г., и с 0,14 градуса над предишния рекорд, поставен през юни 2023 г., се посочва в доклада.

Средната европейска температура през юни надхвърля средната стойност за месеца от 1991 г. до 2020 г. с 1,57 градуса, което го прави вторият най-топъл юни от началото на статистиката в Европа. 

Според доклада температурите са били особено високи в югоизточната част на континента и в Турция, докато температурите в Западна Европа, Исландия и Северозападна Русия са били близки до или под средните.

В същото време миналогодишният юни е бил "по-влажен от средното" в Исландия, Централна Европа, и големи части от Югозападна Европа, "като обилните валежи са довели до наводнения в райони на Германия, Италия, Франция и Швейцария".

Според учените извън Европа температурите през миналия месец са били особено високи в източната част на Канада и западната част на САЩ, както и в Мексико, Бразилия, Северен Сибир, Близкия изток, Северна Африка и западната част на Антарктида.

Директорът на "Коперник" Карло Буонтемпо каза, че събитията ясно подчертават последиците от изменението на климата, като прогнозира, че новите рекорди са неизбежни, ако светът не намери начини да намали изпусканите парникови газове.

Констатациите на климатичната служба "Коперник" на Европейския съюз се основават на компютърни анализи, които включват милиарди измервания от спътници, кораби, самолети и метеорологични станции по целия свят.