През следващите 5 години съществува 50% шанс глобалните температури да се покачат временно с 1,5°С над нивата отпреди индустриалната епоха. Това предупреди във вторник Световната метеорологична организация (СМО).

Според Парижкото споразумение от 2015 г. държавите не трябва да позволят на глобалните температури да се повишат над 1,5°С над нивата, измерени в периода 1850 – 1900 г.

В периода 2022 – 2026 г. обаче това може да се случи поне веднъж, предупреждават от СМО, като вероятността е 48 процента и тя се увеличава с течение на времето.

Освен това съществува голям шанс (93%) поне една от годините в периода 2022-2026 да се окаже най-топлата въобще и да измести рекордната 2016-та, допълват от СМО. Също толкова висок е шансът и средната температура в рамките на тези 5 години да е по-висока от тази на миналите пет (2017-2021).

“Това изследване показва – с високо ниво на научно умение – че се доближаваме измеримо близо до временното достигане на най-ниската цел на Парижкото споразумение“, казва Петери Талас, генерален секретар на СМО.

„Стойността от 1,5°С не е произволна статистика, а индикатор на момента, в който въздействието на климата ще стане все по-вредно за хората и цялата планета“.

„Ако надскочим прага от 1,5°С за една година, няма да нарушим Парижкото споразумение, но това ще ни подскаже, че се доближаваме все по-близо до ситуация, в която 1,5°С могат да бъдат надвишени за дълг период“, казва Леон Хармансън от националната метеорологична служба на Великобритания и ръководител на новия доклад.

По отношение на дългосрочната средна стойност средната глобална температура понастоящем е с около 1,1°С  по-висока от средната отпреди индустриалната епоха. Ако тази стойност достигне 1,5°С и се задържи в рамките на 5 години, целта на Парижкото споразумение ще бъде нарушена. За момента тази вероятност е 10%.

Източник: Science Alert