Украински учени от изследователската база „Вернандски“ на о-в Галиндез в Антарктида се натъкнаха на нещо наистина необичайно – розово-червен сняг.

Каква е причината?

Основният виновник за оцветяването е Chlamydomonas nivalis ­– червено водорасло, което се среща основно в леда и снега по планинските върхове, както и на полюсите. Украинското Министерство на образованието и науките обясни феномена в публикация във Facebook и определи цвета като малинов конфитюр.

Тези миниатюрни организми са открили своята ниша в изключително студените климати. През зимните месеци спят – чакат снега и леда да се стопят. Когато времето се затопли, те разцъфват и започват да се разпространяват из средата наоколо. През жизнения си цикъл водораслото променя цвета си от зелено на оранжево до червено. Цветовете са изключително интензивни по време на по-продължителни температурни затопляния.

Припомняме ви, че времето в Антарктида този сезон е необичайно топло. По-рано този месец бе поставен нов рекорд – в най-южната част на континента (в аржентинската изследователска база „Есперанца“) бяха измерени 18.3 градуса по Целзий. Аржентиската база се намира на около 405 км от „Вернандски“.

Източник: IFLScience