Ветеринари нарекоха това 6-крако женско кученце, което успя да преживее първата седмица от своя живот въпреки множеството медицински усложнения, истинско чудо. То се е родило по време на скорошната снежна буря в Оклахома и е кръстено Скипър. В момента е в добро здравословно състояние въпреки множеството усложнения. Всъщност смята се, че Скипър е първото 6-крако куче, което успява да оцелее в матката.

Този мелез (кръстоска между бордър коли и австралийска овчарка) се появява на белия свят на 16 февруари заедно с още 8 свои братчета и сестричета. Нейните собственици обаче изчакват няколко дни, преди да заведат Скипър на ветеринар, заради лошите климатични условия.

Ветеринарите от клиниката Neel Veterinary Hospital, които публикуват тази снимка на новороденото кученце в своя Facebook профил, обясняват, че Скипър се е родилa с две заболявания, наречени monocephalus dipygus и monocephalus rachipagus dibrachius tetrapus. Казано по-простичко, кученцето има една глава и една гръдна кухина, но 2 тазови кухини, 2 долни пикочни системи, 2 репродуктивни системи, 2 опашки и 6 крака.

Това най-вероятно означава, че в матката Скипър е имала близначе, но по една или друга причина оплодената яйцеклетка не е успяла да се раздели както трябва. Така кученцето се е сдобило с „двойно копие“ в долната половина на своето тяло.

This is a miracle named Skipper. Literally. She has survived longer than we suspect any other canine has (at just 4 days...

Posted by Neel Veterinary Hospital on Sunday, 21 February 2021

Източник: Neel Veterinary Hospital

В академичната литература не съществуват други примери на кученце, родено живо с подобни усложнения. Това прави Скипър истинско чудо. Освен всичко останало животинчето страда и от дефект на гръбначния стълб, наречен спина бифида. Въпреки това, напук на всичко, то продължава да се бори за своя живот и расте нормално.

Според публикацията на ветеринарната клиника „нейните органи изглеждат в отлично състояние, пишка и ака и е много силна!“.

Освен това се храни както трябва, а органите ѝ нарастват нормално. Всичките ѝ крака се движат и откликват на стимули, досущ като при нормално кученце.

Когато порасне обаче, много е вероятно, Скипър да има проблеми с придвижването. Т.е. най-вероятно ще се нуждае от физиотерапия или други форми на медицинска асистенция.

За съжаление, Скипър е била отхвърлена от майка си и в момента се храни от бутилка. Собствениците ѝ са създали страница в GoFundMe, за да съберат пари за медицинските ѝ грижи. За първи път monocephalus rachipagus dibrachius tetrapus e засечено при кученце още през 2016-та, когато ветеринари извършват цезарово сечение на куче в Буеонс Айрес, Аржентина. В този конкретен случай деформираното животинче се е заклещило в родилния канал и в резултат на това е починало.

За разлика от него Скипър се ражда нормално и по естествен път – без хирургическа намеса. Нейните стопани документират живота ѝ във Facebook и не виждат причина защо кученцето да не води дълъг и нормален живот, махайки щастливо с двете си опашки.

Източник: IFLScience