Искаме или не, зимата е при нас. Независимо дали обилно сняг, или не, по всичко личи, че зимата се е настанила трайно. Някои хора очакват лятото от мига, в който свърши. Други пък са любители на зимния сезон по много причини – възможността да се карат ски, красивите зимни пейзажи, уютът на коледните празници.

Знаете ли обаче тези любопитни факти за зимата?

1. 80% от питейната вода на Земята е лед или сняг.

По различни пресмятания прясната вода на Земята е около 2,5 – 3% от общото количество вода. От тази вода 85–90% е под формата на лед.

2. Има и сняг в пустините!

Звучи почти невероятно, но веднъж в пустинята Атакама в Чили се е натрупала снежна покривка, достигаща половин метър.

3. През зимата Земята е най-близко до Слънцето.

През януари например Земята се намира с почти 5 млн.км по-близо до Слънцето в сравнение с юни месец. Сигурно се питате тогава защо през зимата е най-студено? Всъщност разстоянието няма нищо общо с температурите, а само оста, на която се накланя земята, която определя и сезоните.

4. Най-обилните снеговалежи са в град Аомори.

В този японски град падат снежни покривки от 8 метра – достатъчно, за да затрупат двуетажна къща. Екстремният снеговалеж се предизвиква от сибирски ветрове, които нахлуват в Япония от север всеки ноември. Градът обаче се радва на голямо туристическо внимание именно през зимата, защото се превръща в истинска приказка за скиори и за други туристи, почитатели на снежните занимания.

5. Прясно навалелият сняг се състои от 90-95% въздух.

Това го прави изключително добър термоизолатор.

6. Някои части на света не са виждали сняг.

Някои биха ги нарекли щастливци. Такива места по света са австралийските градове в северната част на страната като Брисбейн и Дарвин и също островите Самоа, Бора Бора, Бали и Хаваи, Тайланд, Малдивите и др.

7. За филма на Роланд Емерих „След утрешния ден“ (2004 г.) снегът е произведен и доставен в Холивуд от фирмата за специални ефекти с филиал в едно малко градче до Оснабрюк, Германия. Тази компания предлага 160 различни вида сняг за различни мероприятия, постановки и филми. Има и специален скърцащ сняг от целулоза, снежна пяна, лапавица, блестящ сняг, а дори и т.нар. С-90, който симулира леден дъх. (Източник: „10-те най * Светът е шарен“)

8. Снегът не е бял.

Снегът е полупрозрачен, не бял. Причината е, че слънчевият лъч всъщност е многоцветен. Ледът е безцветен, защото пропуска през себе си изцяло слънчевия лъч. Светлината, отразена от осветлената повърхност на снежинките, създава белия му цвят.