Израелски учени установиха, че децата, родени през зимата, започват да пълзят 3-5 седмици по-рано от родените през лятото. ю

Това обаче е характерно само за страни с леко изразена сезонност, тъй като учените смятат, че разликата в условията на живот през зимата и лятото са основна причина за различията.

По време на изследването екип от израелски учени наблюдава 47 здрави деца с нормално развитие. Те са разделени на две групи. В първата са 16 деца, родени от юни до ноември, а във втората група - 31 деца, родени от декември до май.

Експертите ги наблюдавали два пъти: на 7 месеца, когато те обичайно започват да пълзят. Междинните етапи на развитие и тези, предхождащи 7-месечна възраст, били записани от родителите им.
Оказало се, че бебета

започват да пълзят в 31-вата седмица

Тези, които са родени през зимата, започват да пълзят през лятото и го правят средно 1 седмица по-рано, тоест, когато са на 30 седмици.

"Летните" бебета започват да пълзят през зимата – когато са на около 35 седмици.

В своя доклад изследователите подчертават, че разликата от 4-5 седмици за малко дете е значителна. Тя представлява близо 14% от целия му живот.

Според учените климатът и географското разположение - мястото, където детето расте, играят ключова роля и определят колко рано то ще започне да пълзи.

Сезонността играе голяма роля на места, където разликите в домашните условия между лятото и зимата са значителни. Този ефект е открит и в проучвания в Денвър (САЩ) и Осака (Япония).

Докато в Алберта (Канада), където зимите са дълги и студени, но домашните условия (поради доброто отопление през зимата), остават непроменени през цялата година, такава разлика в периода, в който „лятните“ и „зимните“ бебета започват да пълзяат, не била наблюдавана.

Така че, най-вероятно, ако такова проучване се проведе в нашата страна, където има централно отопление, разлика в развитието на това важно умение, едва ли ще бъде открита.

“Въпреки че зимата в Израел е сравнително мека в сравнение с много други места по света, тя оказва влияние върху двигателното развитие на бебетата поради разликите между летните и зимните условия“, се казва в проучването.

Защо сезонността оказва влияние? Навън става малко по-хладно, а децата носят малко повече дрехи. Точно такива дреболии като многопластовото облекло, невъзможността да пълзи по пода, тъй като е студено, скъсяването на светлата част на деня и т.н., определят скоростта, с която детето овладява уменията за пълзене.

Мона Василева / Новите родители