Остров от гранит с големината на двореца "Уиндзор" се показа изпод ледовете на топящ се глетчер в Антарктика, пише DailyMail. 

Група полярни изследователи от „Thwaites Offshore Research” (THOR) забелязали острова при преминаването на кораба им край Пайн айлънд бей в Антарктика. Островът бил кръстен Сиф на името на скандинавската богиня на плодородието и съпруга на бога на войната Тор.

Учените на борда на кораба „Натениъл Палмър” са на експедиция до Пайн Айлънд бей, където изследват глетчера Туайтис, един от най-бързо топящите се в Антарктика.

За момента екипът не може да установи откога е видим островът, но най-вероятно се е разкрил при необичайно високите температури, причинени от климатичните промени.

„Ние сме първите посетители на острова и можем да потвърдим, че Сиф е оформен от гранит и е покрит с остатък от тънък лед”, заяви Джулия Смит Уелнер от THOR.

Учените са събрали парчета гранит с надеждата да съставят по-ясна картина на променящия се замръзнал континент, но ще могат да бъдат по-категорични едва когато се върнат в лабораторията си през месец март.

Изследователят на климата Питър Неф разгледал новополучените снимки и сателитни изследвания и е на мнение, че ледът от остров Сиф е започнал да се отдръпва някъде около 2010 година.

Проектът THOR е международна мисия, натоварена с проучването на глетчера Туайтис в Пайн айланд бей, западна Антарктика.