Топенето на ледената покривка на Гренландия е достигнала преломен момент, от който няма връщане назад. Това съобщиха изследователи от университета в Охайо. Каквито и усилия да положим оттук насетне, ние няма да можем да спрем този процес, категорични са изследователите.

В момента ледената покривка се намира в ново динамично състояние. „Дори и да се върнем към климат, подобен на този отпреди 20 или 30 години, пак щяхме да губим маса доста бързо“, коментира Иън Хауат, участник в проучването и преподавател в университета в Охайо.

Източник: Michalea D. King et al/Communications Earth & Environment/2020

„Откакто въобще можем да ги наблюдаваме, ледниците показват, че са чувствителни на сезонното разтапяне, като се отчитат пикове на освобождаване на лед през лятото – допълва водещият автор на изследването Микаела Кинг. – От 2000 г. насам обаче това сезонно разтапяне започва да се наблюдава и на много по-висока базова линия – съответно загубите ще са много по-високи.“

Нещо повече, това, което се случва в Гренландия, не остава единствено в Гренландия. Всяка година ледниковата покривка на Гренландия изхвърля над 280 млрд. метрични тона топящ се лед в океана. Известно е, че разтапящият се в региона лед е водещ фактор за покачването на морското равнище в глобален план (с над 1 мм на 12 месеца), обяснява Кинг.

Само за 2 месеца през 2019-а гренландският лед е допринесъл за увеличение с 2.2 мм. Според някои изчисления до 2100 г. вследствие на това морското равнище ще се е покачило с 70-130 мм. Други изчисления показват, че тези стойности ще са двойни. Така или иначе крайният резултат ще е един и същи – наводнения и щети в световен мащаб по крайбрежните селища из цялата планета.

Изследването е публикувано в Communications Earth & Environment.