Рекордно количество водорасли задушават карибските брегове от Пуерто Рико до Барбадос - тонове кафява растителност убива дивата природа, пречи на туристическата индустрия и отделя токсични газове, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Повече от 24 милиона тона кафяви водорасли са покрили Атлантическия океан през юни спрямо 18,8 милиона тона през май, показват данните в месечен доклад, публикуван от Лабораторията за оптична океанография на университета на Южна Флорида. Тези количества са „нов исторически рекорд“.

През юли не се наблюдава намаляване на водораслите в Карибско море, казва Чуанмин Ху, професор по оптична океанография, който помага при изготвянето на докладите.

"Бях уплашен", каза той за данните за месец юни. Специалистът отбеляза, че те са били с 20 процента по-високи от предишния рекорд, отчетен през май 2018 г.

Ху събра допълнителни данни за Асошиейтед прес, които показват, че нивата на кафявите водорасли в източната част на Карибския басейн са почти рекордно високи тази година, на второ място след докладваните през юли 2018 г. Количествата в северната част са на трето място, като са изпреварени от тези през юли 2018 г. и юли 2021 г. , отбелязва той.

Учените казват, че са необходими повече проучвания, за да се определи на какво се дължи рекордната растителност на кафяви водорасли в региона. Според експерти на ООН възможните фактори включват повишаване на температурата на водата в резултат на климатичните промени, азотните торове и канализационни отпадъци. Всички те допринасят за развитието на водораслите.

"Тази година е най-лошата в историята", споделя Лиза Кримски, изследовател от университета на Флорида. "Това е абсолютно опустошително за региона.“

Тя обяснява, че големите количества водорасли имат сериозно въздействие върху околната среда. Разлагането им води до промяна на температурите на водата и рН баланса, а също така ограничава популациите в районите, които са обхванали. 

Концентрацията на водорасли е толкова висока в някои от източните части на Карибите, че френският остров Гваделупа издаде здравно предупреждение в края на юли. Някои от местните общности са предупредени за високи нива на сероводород, отделян от огромните гниещи купове с водорасли, които могат да засегнат хора с респираторни проблеми, включително и с астма.

Експертите за първи път забелязват големи количества кафяви водорасли в Карибско море през 2011 г.  Ху и други учени смятат, че те са се образували в резултат на по-силни от нормалните ветрове и течения. Проблемът обаче се задълбочава, тъй като куповете с водорасли се увеличават и заемат все по-голяма площ.

Кафявите водорасли в умерени количества помагат за пречистването на водата, абсорбират въглеродния двуокис и са ключово местообитание за риби, костенурки, скариди, раци и други. 

Излишъкът им обаче беше посочен като причина за неотдавнашната смърт на хиляди риби край френския карибски остров Мартиника. Природозащитниците пък са притеснени за тежкото положение на застрашени костенурки, като някои умират в морето, оплетени във водорасли или са неспособни да снасят яйцата си заради образувалата се от растителността покривка върху пясъка.

В засегнатите държави продължават опитите за използване на обилната растителност като тор, храна, биогориво, строителен материал или медицински продукти, но много карибски острови не могат да се справят с огромните количества водорасли, защото изпитват финансови затруднения и имат ограничени ресурси, отбелязва Асошиейтед прес.