Ванила е 29-годишно женско шимпанзе, което до двегодишна възраст е живяло в нюйоркската Лаборатория за експериментална медицина и хирургия при приматите (LEMSIP). Тук животните се държат в клетки – без достъп до външния свят.

За щастие, през 1995 г. Ванила е преместена в Wildlife Waystation в Калифорния, където е държана в покрито заграждение. След това през 2019 г. Wildlife Waystation прекратява дейността си и Ванила, заедно с останалата част от групата, е преместена на ново място.

"В Калифорния Ванила живееше с няколко шимпанзета в клетка с ограда от верижна мрежа - без трева и с минимално облагородяване", казва приматологът от организацията "Спасете шимпанзетата" (Save The Chimps) д-р Андрю Халоран пред New York Post.

Според изявлението Ванила – наред с Шейк, Меджик, Джеф и Ернеста - са пристигнали миналата година в убежището на "Спасете шимпанзетата“ във Форт Пиърс, Флорида, и са интегрирани в по-голяма група. За Ванила това е била първата възможност да излезе навън и макар че в началото се е колебаела, тя е окуражена от огромната прегръдка на алфа мъжкара Дуайт.

Във видеоклипа се вижда как Ванила гледа с удивление към небето над себе си. След пускането на видеото екипът съобщава, че Ванила и Шейк се наслаждават на слънчевите лъчи и релаксират под синьото небе.

"Ванила се адаптира много добре", продължава Халоран. "Когато не изследва острова с приятелите си, тя обикновено може да бъде намерена на триетажна платформа за катерене, откъдето наблюдава новия си свят."

Източник: IFLScience