Безпрецедентният скок на цените на природния газ и електроенергията в Европа застрашава спасението на планетата, тъй като ще затрудни постигането на въглеродна неутралност до 2050 г., алармираха испанските власти.

Испанското правителство призова Европейската комисия да разработи процедури, които ще позволят на държавите да реагират бързо на скоковете на цените и да предприемат мерки за предотвратяване на финансови спекулации при търговията с въглерод, съобщава Bloomberg. ЕС трябва да създаде единна платформа за закупуване на природен газ, според документ от официален Мадрид, изпратен до Брюксел. „Тази ситуация може да има отрицателно въздействие върху инициативите на (страните от ЕС) за намаляване на въглеродните емисии. Политиката за намаляване на емисиите на въглероден диоксид като цяло се осъзнава и приема от Испания, но може да не издържи на дълъг период от прекомерно високи цени на електроенергията “, се казва в документа. Цените на енергията в Европа удрят рекорди, тъй като държавите се възстановяват от пандемичната криза и икономиките им страдат от недостиг на газ на фона на ограниченията върху вноса на газ от Русия и Норвегия.

Освен това ЕС планира да затегне политиките си в областта на околната среда в рамките на десетилетието и това решение предизвика скок в активността на пазара на въглеродни емисии. През лятото организацията представи план, според който възнамерява да намали обема на вредните емисии на територията на блока с 55 процента до 2030 г. (в сравнение с нивата от 1990 г.), а след 30 години да го сведе до нула. ЕС иска да включи промишлеността в постигането на тези цели чрез търговия с емисии в рамките на СТЕ на ЕС (Система за търговия с емисии на Европейския съюз). Тази програма поставя ограничения за общото количество парникови газове, които могат да бъдат произведени от всички инсталации в ЕС. След това организацията ще продава разрешителни за емисии на компании. След публикуването на екологичния план на ЕС инвеститорите се заинтересуваха от квоти и до началото на септември цените им се повишиха до рекордно ниво.

Пазарът на СТЕ на ЕС привлече много неиндустриални външни инвеститори, които са инвестирали във фючърси на въглерод. Експертите смятат, че спекулантите могат да повишат цените на квотите още повече. „СТЕ на ЕС трябва да бъде пазар за енергийни и промишлени компании. Ние също сме на мнение, че търговията със СТЕ на ЕС не трябва да бъде достъпна за агенти от трети страна, особено спекуланти, които могат да повлияят на пазара “, заяви испанското правителство.

В средата на септември цените на газа се доближиха до нивото от хиляда долара за хиляда кубически метра. На фона на бързото покачване на цените на горивата Международната енергийна агенция призова Русия да увеличи доставките за Европа. Доставките на газ в страните от ЕС се свиват с наближаването на зимата, когато страните могат да се сблъскат със застудяване и непланирано прекъсване на електрозахранването.

Източник: Мениджър Нюз