Сметищата отделят значителни количества от парниковия газ метан в атмосферата в резултат на разлагането на отпадъците, установи проучване, цитирано от Асошиейтед прес.

Авторите му са изследвали спътникови данни от четири големи населени места в света - Делхи и Мумбай в Индия, Лахор в Пакистан и Буенос Айрес в Аржентина. Те са установили, че емисиите метан там през 2018 г. и 2019 г. са от 1,4 пъти до 2,6 пъти повече в сравнение с предишни години, предава БТА. Целта на изследването, публикувано в "Сайънс адвансис", е да подпомогне местните власти да вземат мерки за ограничаване на глобалното затопляне.

При разлагането на органични отпадъци като храна, дървесина или хартия в атмосферата се отделя метан. Депата за отпадъци са третият най-значим източник на емисии метан в света след петролните и газови системи и селското стопанство.

Метанът е едва 11 на сто от парниковите емисии в атмосферата и остава във въздуха малко повече от десет години, но задържа 80 пъти повече топлина в атмосферата в сравнение с въглеродния двуокис. Според учените най-малко 25 на сто от днешното затопляне се дължи на метан, свързан с човешката дейност.