Изключително старите дървета са особено важни за разнообразието, издръжливостта и оцеляването на горските райони като цяло, сочи ново изследване. Те съхраняват в себе си опита, необходим на по-младите им събратя да се справят с промените, както и екологични взаимодействия, натрупани през целия им живот и запазени в средата непосредствено около тях.

Учени използват модели, екстраполирани от няколко по-стари проучвания, за да установят колко дървета надскачат типичната за тях възраст и да проверят какви точно ефекти оказват върху флората около тях.

Много малък брой дървета – по-малко от 1 процент от популацията – достигат древен статус. Понякога те се извисяват от 10 до 20 пъти повече спрямо средната височина на гората, показва изследването.

Тези невероятни дървета са представители на видове, които нямат фиксирана рамка на своето дълголетие (като нас, хората). Благодарение на своите гени година след година те преборват всичко, което животът реши да хвърли срещу тях, докато един ден късметът им просто не се изчерпи.

Колкото по-дълго живеят тези древни дървета, толкова по-голям шанс е да предадат своите златни гени на новото поколение.

„Проучихме демографските модели, които се появяват при стари гори на повече от хиляди години, и открихме, че много малка част от дърветата „печелят от лотарията“ и достигат далеч по-висока възраст, която изгражда своеобразен мост между циклите в околната среда, продължили векове наред“, казва ботаникът Чък Канън от ботаническата градина „Мортън“.

„В нашите модели тези редки и древни дървета са ключови за дългосрочната способност на гората да се адаптира и значително увеличават генетичното разнообразие на популацията за по-дълъг период от време.“

С други думи, тези древни дървета са видели на практика всичко и техният опит е запазен в гените им. Гени, които впоследствие ще бъдат предадени на останалата част от гората и на новозасадените дървета. В някои случаи може да бъде предаден опит, натрупан в продължение на хиляди години.

Нещо повече, древните дървета предоставят и подслон на застрашени видове и улавят въглерода далеч по-ефективно от по-младите, категорични са изследователите.

Те обаче са застрашени – не само заради изменението на климата, но и заради обезлесяването в световен мащаб, което означава, че дървета, достигнали до толкова необичайно висока възраст, стават все по-голяма рядкост.

Изследването е публикувано в Nature Plants.

Източник: Science Alert