Дори в тези тревожни и объркани времена има и положителни новини. Много от природолюбителите в Италия съобщиха, че животните са се завърнали в каналите и крайбрежията в зората на пандемията от COVID-19.

Да вземем за пример Венеция. Липсата на туристи и забраната за излизане от домовете в града направи прословутите канали значително по-чисти отпреди. Ако има нещо хубаво в епидемията от коронавирус, то е, че се намаляват темповете, с които функционира светът, и се дава глътка въздуха на природата.

Както може да видите във видеата, публикувани в групата Venezia Pulita / Clean Venice в Twitter, водите на Венеция вече не са мътни, а чисти и гостоприемни за риба. Разликата с миналата година е внушителна.

Причината? Лодките и гондлолите отчупват по-малко седимент в каналите. 

„Глътка въздух за планетата… Красиво!“, коментира един човек (на италиански).

Дори делфини плуват около пристанището - не само венецианското, но и това край Каляри, както може да видите от видеото по-долу.

“В момента във Венеция почти няма трафик. Градът няма канализация и затова обичайно всичко отива в каналите. Но заради карантината водата се изчиства”, казва жител на Венеция.

Източник: IFLScience