Ново изследване показва как точно работи подземната мрежа на растенията, посредством която те изпращат тайни електрически сигнали помежду си.

С помощта на комбинация от физически експерименти и математически модели, базирани на различни уравнения, изследователите проучиха как точно функционират въпросните сигнали, макар и все още да не е ясно какви точно съобщения се изпращат.

Научният труд на д-р Юри Щесел - професор от университета на Алабама в Хънтсвил (UAH) в катедрата по електрическа и компютърна техника, и неговият колега д-р Александър Волков - професор по биохимия в Университета в Оукуудстъпва, върху основата на предишни експерименти по темата, направени от същия екип.

Растенията генерират електрически сигнали, които се разпространяват през техните части. Когато корените на доматите експериментално се изолират един от друг с въздушна междина, електрическият импеданс на празнината е много голям.

Когато растенията растат в обща почва, експериментите показват, че импедансът на земята не е много голям и те могат да комуникират, като предават електрически сигнали помежду си чрез мрежата гъбички в почвата.

"Проучихме експериментално и аналитично чрез симулации само комуникационната мрежа между две растения", казва д-р Штесел.

Изследването на доматите, фокусирано върху експериментално проучване и математическо моделиране на разпространението на електрически сигнал между растения от един и същи вид, отваря нови още въпроси дали има комуникация между различни видове растения чрез гъбичките.

"Смятам, че определено е възможно сигналите да се разпространяват през кореновата мрежа и да се разпространяват през земя или почва от доматено растение до, да речем, дъб", казва д-р Штесел. "Почвата играе ролята на проводник."

Естеството на всяко съобщение, което се изпраща, е неизвестно и изучаването му е извън обхвата на експеримента. Д-р Щесел смята, че това е изключително интересен въпрос.

"Не е правено проучване за когнитивната обработка на електрическите сигнали, преминали и приети от растенията“, казва той. "Друг проблем е да се проучат комуникациите на растенията чрез електрически вълни във въздуха. Това е друга история, която все още не е задълбочено проучена."