Доклад на Global Witness показва, че през 2020 г. са убити 227 природозащитници. За втора поредна година броят е рекорден, като незаконното изсичане на дървета вероятно е в основата на голяма част от убийствата.

Global Witness събира данни за убийствата на активистите за околната среда, от 2012 г. Техните открития изглежда показват, че колкото повече се задълбочава климатичната криза, толкова по-чести стават жестоките престъпления срещу хората, защитаващи нашата планета. През 2020 г. средно над 4 природозащитници са били убивани на седмица. Повече от половината от общия брой на убийствата са извършени в Колумбия, Мексико и Филипините.

Докладът на Global Witness демонстрира, че атаките засягат непропорционално коренното население (1/3 от убийствата). Статистиката е особено притеснителна на фона на факта, че кореното население съставлява едва 5 процента от световната популация. Въпреки това от 7 убийства на активисти за защита на околната среда през 2020 г. 5 са на коренни жители.

„Всяко убийство е сложна и изключително дълбока лична трагедия, вкоренена в хищническия икономически модел, задвижван от алчността – гласи докладът. – Отчитането и анализът на всяка смърт на природозащитник може и да изглежда зловещо, но е важно да установим връзка между тези на пръв поглед разпръснати случаи – между защитниците на водата, убити в северната част на Мексико, и южноафриканската баба, застреляна пред дома си, вероятно защото се е противопоставила на разширението на близката мина за въглища.“

„Анализът на данните ни позволява да разберем припокриването между причините за тези атаки и какво точно репрезентират, между залозите и действията, които правителствата и компаниите трябва да предприемат, за да ги предотвратят.“

За да отдаде почитта си към някои от жертвите, скорошно изследване кръщава няколко новооткрити видове в Националния парк Куско в Хондурас на активистите, убити в региона. Обезлесяването на местните гори и превръщането им в плантации за кафе е една от основните заплахи за планинските екваториални гори в Хондурас. Бремето обаче пада почти изцяло върху лесничеите, патрулиращи района и опитващи се да държат дърварите настрана. Според Global Witness от 2010 г. насам в Хондурас са убити над 120 активисти.

В нов научен труд, публикуван в European Journal of Taxonomy, изследователи кръщават четири нови вида сечковци от семейство Бръмбари в чест на хората, убити в региона. Heterachthes caceresae е кръстен на Берта Исабел Кацерес Флорес, която се противопоставя на незаконните сечи и която е убита в дома си през март 2016 г.

Четирите новооткрити вида. Първи ред от ляво надясно - Oreodera kawasae и Strangalia lunai. Втори ред от ляво надясно - Phrynidius guifarroi и Heterachthes caceresae. Източник: BINCO npo 2021

Oreodera kawasae е кръстен на Бианка Йанет Кавас Фернандес, която е една от основателките на фондацията Prolansate, чиято цел е да запази околната среда и да подобри стандартите на живот на местните общества. Тя е убита в дома си през февруари 1995 г.

Phrynidius guifarroi е кръстен на Марио Гуифаро – ловец и златен миньор, който, след като става свидетел на деградацията на дъждовните гори в Хондурас, става активист. Убит е в Москития през 2007 г., докато се опитва да установи защитен район. Strangalia lunai е кръстен на Карлос Антонио Луна Луопез – активист за защита на околната среда, убит в Катакамас, през май 1998 г.

Източник: Guardian