Изглежда, че комарите си имат специфични предпочитания. Уви, все още не знаем на какво се дължи това със сигурност. Според някои изследователи е виновна кръвната група, докато според други – гените или дори потта. Сега ново проучване твърди, че решаващият фактор за това дали да бъдете нахапани на решето или не е киселинният състав на вашата кожа.

Начинът, по който кожата ви мирише, се определя от микс от органични смеси – уви, нито знаем каква е точната рецепта, нито по какъв точно начин се променя с течение на времето (да, възрастните хора действително миришат). Повечето от нас са запознати с аромата, които наши части на тялото излъчват (например мишниците). Как обаче стоят нещата с онези места, които не са толкова очевидни и които са далеч по-достъпни за насекомите?

За да отговорят на този въпрос, изследователи взимат проби от кожната миризма на хора, които комарите хапят постоянно (както и от щастливците, които насекомите игнорират). Как? Като ги карат да нахлузят найлонови чорапи на ръцете си.

В рамките на експеримента те дори пускат през тръба, доближена до чорапите, десетки комари от вида Aedes aegypti, който разпространява болести като жълта треска, зика и денга. Естествено, насекомите веднага се насочват към своите любимци. Но защо?

Изследователите откриват един общ фактор - хората, които привличат комарите, имат високи нива на определени киселини по кожата си. Тези "мазни молекули" са част от естествения овлажняващ кожен слой и хората ги произвеждат в различни количества. Здравите бактерии, които живеят по кожата, поглъщат тези киселини и произвеждат част от кожната миризма, обяснява Лесли Восхол от изследователския екип от университета "Рокфелер" в Ню Йорк..         

Учените допълват, че човек не може да се отърве от тези киселини, без да навреди на здравето на кожата си.

Чрез тестване на едни и същи хора в продължение на няколко години проучването е показало, че вкусовете на комарите не се променят с течение на времето и че индивидите, които са като магнити за тях, си остават такива.

Изследването може да помогне за намирането на нови методи за отблъскване на комарите, отбелязва Джеф Рифъл, невробиолог от Вашингтонския университет в придружаващ публикацията коментар. Възможно е да има начини да се манипулират кожните бактерии и да се променят съблазнителните миризми на хората, смята той.

Рифъл допълва, че откриването на начини за борба с комарите никак не е лесно, тъй като "тези твари са еволюирали като издръжливи и злобни машини за хапане и имат много резервни планове, за да ни откриват и да пият кръвта ни".

Изследването е публикувано в Cell.