Популацията на насекоми във Финландия показва признаци на сериозни промени в резултат на глобалното затопляне, което вероятно ще доведе до по-малко ефективно опрашване на растенията, предаде ДПА, като цитира германски учени от Центъра за изследване на околната среда "Хелмхолц".

Екипът, включващ специалисти от германски университети, е броил насекомите върху цветовете в слабо населения регион Китила в Лапландия.

След това е направено сравнение на получените резултати с данни, събрани от горски работници преди повече от 120 години.

Същите видове насекоми и растения са включени в едва седем процента от проведените наблюдения. Броят им е изненадващо нисък, отбелязват изследователите.

Сирфидни мухи, известни и като цветарки, както и нощните пеперуди по-рядко са забелязани по цветовете. Това е проблем, тъй като тези групи отговарят за опрашването на растенията, обясняват те.

Според учените друга обезпокоителна тенденция е значително по-малкият брой насекоми, специализирани в определени видове цъфтежи. Те са заменени от мухи, които обикалят много различни видове растения, но те вероятно не са толкова ефективни при опрашването, колкото тези, които са специализирани в тази дейност, пише БТА. "И все пак засега изглежда, че мрежата от опрашващи насекоми в нашата изследователска област работи добре", казва Лена Цолер от университета в Хале Витенберг. "Няма индикации, че растенията получават твърде малко прашец и след това са по-малко способни да се размножават".

Това обаче може да се промени, ако настъпят повече промени в популацията на насекомите. Ще настъпи момент, в който растенията няма да могат да компенсират намаляването на опрашващите насекоми, допълва тя.