Учени от Вашингтонския университет показаха с климатични модели и модели на пчелните популации, че по-дългите есени с идеални условия за летене увеличават риска колониите на полинаторите да колабират през пролетта, съобщи ЮПИ.

За изследването учените са използвали симулации на климатичните прогнози за 2050 и 2100 г. Те показват, че пчелните семейства в много части на северозападната част на тихоокеанското крайбрежие вероятно ще претърпят пролетен колапс и при двата сценария. Това се случва и когато изследователите симулират, че изменението на климата ще продължи със сегашните темпове, и когато разглеждат намаляването на парниковите газове в близко бъдеще.

Изводът им е, че колониите, които зимуват навън в по-студени райони като Омак, щата Вашингтон, близо до Канада, могат да се справят, но популациите на пчелите на много други места, като Ричланд, щата Вашингтон, близо до границата с Орегон, ще намалеят, пише БТА. Според прогнозите им по-топлите зими ще намалят популациите на възрастните пчели до по-малко от 9000 до 2050 г. и под 5000 до края на века.

Изследователите уточняват, че моделите им са "доста консервативни", като разглеждат сезонни фактори като температура, вятър и количество дневна светлина.

"Симулациите ни показват, че дори да няма хранителен стрес, патогени, пестициди, само условията през есента и зимата са достатъчни, за да се компрометира възрастовата структура на пчелното семейство", казва съавторът Глория де Гранди-Хофман, ръководител на проучването в Центъра за изследване на пчелите "Карл Хейдън" към Министерството на земеделието на САЩ.

Изследователите също така са симулирали какво може да се случи, ако кошерите с медоносни пчели бъдат поставени в хладилни помещения.

При симулацията в Ричланд до 2100 г. поставянето на пчелите в хладилни помещения от октомври до април би увеличило пролетната популация до повече от 15 000. Ако останат навън, кошерите ще са общо между 5000 и 8000, твърдят изследователите.

"Това не е нещо, което може да се случи след 80 години", обръща внимание ръководителят на изследването Кърти Раджакопалян. "Това е по-непосредствено въздействие и последиците от него трябва да бъдат планирани".

Като потенциално решение те предлагат колониите да бъдат съхранявани на студено от октомври до април. Някои пчелари вече използват тази практика. 

Резултатите са публикувани в списание Scientific Reports.