Площта, покрита с морски лед, в Антарктика, където в момента е лято, е достигнала до рекордно ниско ниво през месец януари, предаде АФП, като цитира Европейската служба за климатичните промени "Коперник".

Тя е доста под предишния рекорд, отчетен пред януари 2017 г., отбелязват учените. 

Морският лед винаги се топи през лятото и се образува отново през зимата, но климатичните промени и други фактори влияят върху нивата му в различните сезони.  

На южния континент, който преживя рекордно високи температури през 2022 г., площта с морския лед през януари е била с 31 процента под средната и е най-ниската, достигана някога в първия месец на годината, посочват от Европейската служба за климатичните промени "Коперник".

За 44 години сателитни наблюдения на антарктическия морски лед рекордът за най-ниско ниво за всички месеци беше измерен през февруари 2022 г., като площта тогава спадна под два милиона квадратни километра, сочат данните на американски учени.

От другата страна на земното кълбо - на Северния полюс, също се наблюдава свиване на площта на морския лед в Арктика, който е с четири процента под нормалното, казват от европейската служба, пише БТА. Топенето на морския лед няма забележим ефект върху покачването на морското равнище, тъй като ледът вече е в океанската вода. Това обаче ускорява глобалното затопляне, отбелязват експертите.

Бялото ледено парче, действащо като огледало, отразява по-голямата част от слънчевата енергия. При топенето остава тъмна морска повърхност, абсорбираща топлината и по този начин съдейства за повишаването на температурите на планетата.

В Европа януари 2023 г. беше третият най-горещ първи месец на годината в историята, съобщиха от Европейската служба за климатичните промени "Коперник".

По време на новогодишните празници температурите достигнаха исторически максимуми на Балканите и в източната част на континента, припомня АФП.