Учени потвърдиха, че наистина са открили нов вид динозавър - повече от десетилетие, след като животновъди се натъкнаха по случайност на костите на животното в Австралия. Нещо повече - той е сред най-големите в света.

Завроподът се е хранил с растения и е живял в периода креда преди 92 млн.-96 млн. години, когато Австралия е била свързана с Антарктика.

Според изчисленията на палеонтолозите динозавърът е достигал 5 – 6,5 метра височина (при бедрената част) и е бил дълъг -25-30 метра, тоест имал дължината на баскетболно игрище и бил висок, колкото двуетажна сграда.

Всичко това означава, че новият вид е най-големият динозавър, откриван някога в Австралия. Той е в топ 5 на най-големите на света наред с титанозаврите, открити досега в Южна Америка.

"Находки като тази са само върхът на айсберга", каза палеонтологът Скот Хокнъл, куратор в музея на Куинсланд.

Палеонтолозите кръстиха завропда Australotitan cooperensis – то представлява комбинация от „южен титан“ и името на реката, край която са открити първите кости на животното през 2006-та.

С потвърждението на новооткрития вид се слага край и на един 17-годишен процес, започнал с изкопаването и сравняването на костите с вече открити вкаменелости.

„За да се уверим, че Australotitan е нов вид, ние трябваше да сравним неговите кости с тези на други видове от Куинсланд и по света – казва Хокнъл. – Това беше дълга и усърдна задача.“

Костите на динозаврите са огромни, тежки и крехки и се съхраняват в музеи в цял свят, което затруднява изследванията им. Екип от Природонаучния музей в Ероманга и от музея в Куинсланд за пръв път използвал дигитална технология за триизмерно сканиране на всяка от намерените кости.

Изследването е публикувано в Peerj